Jogurtowiec na biszkopcie z czekoladą. Ciasto z powidłami ,winogronem i herbatnikami. Ciasto delikatne i pyszne.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
BISZKOPT Z CZEKOLADĄ:
-6 jajek
-150 g. cukru
-100 g. mąki tortowej
-100 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-50 g. gorzkiej tartej czekolady
NASĄCZENIE:
-ok.100 ml.mocnej i posłodzonej kawy
-300 g. powideł śliwkowych
OWOCE:
-ok. 500 g.winogron bezpestkowych
KREM JOGURTOWY:
-1600 g. jogurtu greckiego
-330 ml. śmietanki 30 %
-200 g. cukru pudru
-ok.40 g. żelatyny
-3/4 szklanki wody
CIASTKA:
-ok. 40 szt.herbatników maślanych
POLEWA CZEKOLADOWA:
-100 g. czekolady mlecznej
-100 g. czekolady gorzkiej
-50 g. masła
-ok.2 łyżek śmietanki 30 %
Jogurtowiec na zimno z winogronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać mąkę z proszkiem,jednocześnie mieszając łopatką.Dodać startą czekoladę i wymieszać ale nie długo. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożą papierem do pieczenia. Piec ok.25-30 min. w 175*. Po upieczeniu, obrócić na ręcznik i zdjąć papier. Ostudzić i ponownie włożyć do tej samej blaszki, lecz wyżej wyścielanej papierem.
2.Nasączyć zimną kawą.
(Przed nasączeniem można było zdjąć skórkę z biszkoptu, zapobiegło by jej odklejaniem. )
3.Rozsmarować powidła na biszkopcie.
4.Porozrzucać umyte i osuszone winogrona.
5.krem- Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Ubić śmietankę z jogurtem i pudrem.Na koniec dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować. Zaraz wyłożyć na winogrona.
6.Porozkładać ciastka.
7.polewa-Nad parą roztopić czekolady z masłem i śmietanką. Ostudzić do płynnego i rozsmarować na ciastkach.Można zrobić wzorek, ząbkowaną szpatułką.Ciasto schłodzić.
Komentarze