Truskawkowa pianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka z cukrem ubijamy mikserem na puszystą masę, dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy (ręcznie) końcówkami do mieszania.
2.Ciasto wylewamy na blachę (bez pergaminu). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160 °C i pieczemy 10-15 minut. Galaretki rozpuszczamy w ok. 800 ml wrzątku, odstawiamy do wystudzenia.
3.Truskawki miksujemy. Gdy galaretka nieco stężeje, łączymy ją z musem truskawkowym. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w ok. 150 ml gorącej
wody, po czym studzimy i dodajemy do masy galaretkowo-truskawkowej. Masę odstawiamy do częściowego stężenia, a następnie wylewamy na ostudzony biszkopt i wstawiamy do lodówki, by stężała. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno i kleksami dekorujemy ciasto.
Komentarze