Truskawkowa pianka

5 (180 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem dietetyczką. Skrzętnie liczę kalorie w każdej potrawie, zwłaszcza w pysznych ciastach.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki

    Masa truskawkowa:
    1 kg truskawek
    2 galaretki truskawkowe
    3 łyżeczki żelatyny

    Do dekoracji:
    śmietanka 30-proc.
    1 łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery

Truskawkowa pianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka z cukrem ubijamy mikserem na puszystą masę, dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy (ręcznie) końcówkami do mieszania.
  • 2. Ciasto wylewamy na blachę (bez pergaminu). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160 °C i pieczemy 10-15 minut. Galaretki rozpuszczamy w ok. 800 ml wrzątku, odstawiamy do wystudzenia.
  • Truskawkowa pianka 3. Truskawki miksujemy. Gdy galaretka nieco stężeje, łączymy ją z musem truskawkowym. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w ok. 150 ml gorącej
    wody, po czym studzimy i dodajemy do masy galaretkowo-truskawkowej. Masę odstawiamy do częściowego stężenia, a następnie wylewamy na ostudzony biszkopt i wstawiamy do lodówki, by stężała. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno i kleksami dekorujemy ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Notka redakcyjna

PP_05-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować