trociniak

5 (160 ocen)

nazwę wymyśliła moja córka

Składniki:

  • BISZKOPT:
    3 jajka
    3/4 szklanki maki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukruKREM:
    1/2 l mleka
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 szklanka cukru
    po 2 łyżki maki ziemniaczanej i pszennej
    kostka masłaMASA JABŁKOWA
    3 galaretki agrestowe
    1l wody
    5 jabłek

    1 opakowanie wiórków kokosowych (100g)
    2 łyżki masła
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery

Trociniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników pZ 1/2 l mleka odlewamy połowę szklanki i rozpuszczamy w nim obie mąki.
    Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym.
    W wlewamy mleko z mąkami, gotujemy cały czas mieszając aby nie przywarło.
    Gdy zgęstnieje odstawiamy do ostygnięcia.
    Masło ucieramy dodając po łyżce wystudzonej masy budyniowej.

    Galaretki rozpuszczamy w 1 l wody i studzimy.
    Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Dodajemy do gęstniejących galaretek.

    Wystudzony biszkopt smarujemy połową kremu budyniowego, wykładamy tężejącą masę jabłkową i wstawiamy do lodówki.
    Roztapiamy 2 łyżki masła, prażymy na nim wiórki kokosowe z cukrem.
    Studzimy.
    Gdy masa w lodówce mocno stężała, wykładamy pozostałą część kremu budyniowego i posypujemy zimnymi wiórkami kokosowymi. ieczemy biszkopt.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować