Trociniak

4.83 (202 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Na co dzień jestem dość zapracowana, jednak bardzo lubię gotować. Największą przyjemność sprawia mi widok uradowanych min moich domowych łasuchów, gdy przyrządzam kolejne pyszności.

Składniki:

  • ● 3 jajka
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
    ● 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
    Krem: 1/2 l mleka
    ● 1 op. cukru waniliowego
    ● 1 szkl. cukru
    ● po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
    ● kostka masła.
    Masa jabłkowa:3 galaretki agrestowe
    ● 1 l wody
    ● 5 jabłek.
    Wierzch: op. wiórków kokosowych
    ● 2 łyżki masła
    ● 2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.83 (202 ocen)

Zobacz również:

Desery

Trociniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Trociniak 1. Z podanych składników ubijamy
    ciasto i pieczemy biszkopt.
  • 2. Z 1/2 l mleka odlewamy 1/2 szklanki i rozpuszczamy w nim
    obie mąki. Resztę mleka zagotowujemy
    z cukrem i cukrem
    waniliowym. Wlewamy mleko
    z mąką. Gotujemy. Gdy ostygnie,
    ucieramy z masłem.
  • 3. W 1 l wody rozpuszczamy
    3 galaretki i studzimy. Gdy zacznie
    gęstnieć, dodajemy
    5 startych jabłek i mieszamy.
  • 4. Biszkopt smarujemy połową
    budyniu, wykładamy masę
    jabłkową. Chłodzimy.
  • 5. Roztapiamy 2 łyżki masła.
    Prażymy na nim wiórki kokosowe
    z cukrem. Studzimy.
  • 6. Gdy masa w lodówce mocno
    stężeje, wykładamy drugą połowę
    budyniu i posypujemy
    zimnymi wiórkami z cukrem.

Porady

● Kawałki ciasta przed podaniem można przyozdobić piramidkami z bitej śmietany. Ciasto dobrze schłodzone znakomicie nadaje się na zimny deser.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować