Tradycyjny polski obiad czyli kotlety schabowe

4.5 (157 ocen)

  • 30 min

Otóż kotletów schabowych nie powinno się przygotowywać poprzez zanurzanie ich w cieście, ale w mące, jajku i bułce tartej osobno…zapraszam do zapoznania tajników prawdziwie polskich kotletów schabowych :)

  • 30 min

Składniki:


  • 4 plastry schabu o grubości ok. 1cm
    2 jaja
    4 łyżki mąki
    4 łyżki bułki tartej
    sól, pieprz
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tradycyjny polski obiad czyli kotlety schabowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tradycyjny polski obiad czyli kotlety schabowe 1. Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem. Każdy posypujemy delikatnie z obydwu stron solą i pieprzem. Następnie przygotowujemy 3 miseczki/talerze: na jednym musi znajdować się mąka, w drugim roztrzepane jaja z niewielką ilością soli i pieprzu (naprawdę niewiele, ponieważ mięso jest już posypane przyprawami), a w trzecim bułka tarta. I moczymy kolejno każdego kotleta z obydwu stron w mące, jajku i bułce tartej.
  • 2. Kładziemy na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy do zarumienianie z obydwu stron.

Porady

Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką/sałatką. Ja przygotowałam cukinię z grilla elektrycznego i sałatkę z rzodkiewką polane sosem jogurtowym oraz ziemniaki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować