Tort z kwiatkami

0 (0 ocen)

Tort prezentuje się bardzo ładnie i jest smaczny.

Składniki:

  • składniki na tortownicę o średnicy 18-20cm

    na ciasto:
    - 1 jajko
    - 30 g cukru
    - 10 g mąki ziemniaczanej
    - 20 g mąki pszennej
    - 2 łyżki wody
    - szczypta soli
    - szczypta proszku do pieczenia
    - 20 g zmielonych migdałów

    nadzienie:
    - 10-12 g żelatyny
    - 1 laska wanilii
    - 300 g jogurtu
    - 1 pomarańcza
    - 40 g cukru

    dekoracja:
    - 50 g posiekanych pistacji
    - kilka listków wiśni
    - 2 kiwi
    - mango
    - kilka malin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort z kwiatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubijać na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo 20 g cukru. Żółtko utrzeć z resztą cukru i 2 łyżkami wody na puch. Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, po czym wkładać stopniowo do utartych żółtek na przemian ze zmielonymi migdałami i pianą z białek. Całość wymieszać.
    Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Biszkopt wstawić do nagrzanego piekarnika, piec na złoty kolor ok. 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika lekko przestudzić. Usunąć papier.
  • 2. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Laskę wanilii naciąć wzdłuż i wydrążyć miąższ. Jogurt wlać do miski, włożyć miąższ z wanilii, dodać sok i skórkę z pomarańczy oraz cukier. Wszystko dokładnie wymieszać. Żelatynę podgrzać w kąpieli wodnej lub mikrofali do rozpuszczenia., po czym wymieszać z masą waniliowo-jogurtową.
  • 3. Biszkopt w formie zalać ścinającą się masą waniliowo-jogurtową. Powierzchnię wyrównać. Tort wstawić na 3 godz. do lodówki.
  • 4. Dekoracja:
    Z obranych i pokrojonych na plasterki owoców kiwi wyciąć kształt liści
    Liście wiśni dokładnie umyć.
    Z obranego mango wyciąć obieraczką do warzyw lub nożem cienkie paski, uformować pąki kwiatów. Maliny wsadzić w środek uformowanych pączków. Liście i owoce ułożyć na górze tortu.
    Pistacjami obsypać brzegi tortu - położyć posiekane pistacje na szerokim nożu i trzymając go lekko ukośnie dociskać pistacje do boków tortu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować