Tort z kwiatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubijać na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo 20 g cukru. Żółtko utrzeć z resztą cukru i 2 łyżkami wody na puch. Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, po czym wkładać stopniowo do utartych żółtek na przemian ze zmielonymi migdałami i pianą z białek. Całość wymieszać.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Biszkopt wstawić do nagrzanego piekarnika, piec na złoty kolor ok. 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika lekko przestudzić. Usunąć papier.
2.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Laskę wanilii naciąć wzdłuż i wydrążyć miąższ. Jogurt wlać do miski, włożyć miąższ z wanilii, dodać sok i skórkę z pomarańczy oraz cukier. Wszystko dokładnie wymieszać. Żelatynę podgrzać w kąpieli wodnej lub mikrofali do rozpuszczenia., po czym wymieszać z masą waniliowo-jogurtową.
3.Biszkopt w formie zalać ścinającą się masą waniliowo-jogurtową. Powierzchnię wyrównać. Tort wstawić na 3 godz. do lodówki.
4.Dekoracja:
Z obranych i pokrojonych na plasterki owoców kiwi wyciąć kształt liści
Liście wiśni dokładnie umyć.
Z obranego mango wyciąć obieraczką do warzyw lub nożem cienkie paski, uformować pąki kwiatów. Maliny wsadzić w środek uformowanych pączków. Liście i owoce ułożyć na górze tortu.
Pistacjami obsypać brzegi tortu - położyć posiekane pistacje na szerokim nożu i trzymając go lekko ukośnie dociskać pistacje do boków tortu.
Komentarze