Tort z bananami, malinami i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy biszkopt jasny z połowy składników. Białka ubijamy, dodajemy żółtka i dalej miksujemy. Później przesiewamy mąki, proszek do pieczenia i dodajemy cukier. Wszystko można zmiksować na najmniejszych obrotach albo wymieszać łyżka drewnianą. (To samo robimy z ciemnym biszkoptem dodając kakao). Ciasto wylewamy na okrągłą blachę i pieczemy w temperaturze 180 stopni na około 25 min (do suchego patyczka ) .
2.Ubijamy śmietanę, dodajemy ostudzoną żelatynę . Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wystudzamy . I dodajemy do ubitej śmietany.
3.Jasny biszkopt kroimy na pół. Banany kroimy wedle uznania . I połowę ukladamy na jasnym biszkopcie.
4.Masę dzielimy na trzy części. Ostatnia może być mniejsza, będzie Nam służyła do dekoracji. Wykładamy część śmietany na bananach.
5.Na to kładziemy ciemny biszkopt. Możemy go nasączyć wedle uznania. Ja użyłam esencji waniliowej z dodatkiem wody. Na to układamy pozostałe banany.
6.Na banany dajemy drugą część masy.
7.Kladziemy drugą część jasnego biszkoptu. Całość smarujemy resztą masy śmietanowej.
8.Tort dekorujemy wedle uznania. Ja użyłam malin, borówek i migdałów.
Komentarze