Tort gitara

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Mój tata ma własny zespół, w którym śpiewa i gra na gitarze. Dlatego też gitara była w Naszym domu od zawsze. Na Jego 45 urodziny postanowiłam przygotować coś szczególnego. Wybrałam więc tort w kształcie jego ulubionego instrumentu :) .

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt 1 :
    • jaja 5 sztuk
    • cukier 1 szklanka
    • mąka 1 szklanka
    • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    Biszkopt 2 :
    • jajka 3
    • cukier 0,5 szklanki
    • mąka 0,5 szklanki
    • proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki

    Krem czekoladowy :
    • całe jajka, 2
    • szklanki cukru, 3/4
    • masło bez oleju, kostka
    • sól, szczypta
    • cukier waniliowy, 1
    • czekolada deserowa, tabliczka
    Masa cukrowa kolorowa :
    • 500g cukru pudru
    • 50 g glukozy w proszku
    • 2 łyżeczki żelatyny
    • 5 łyżek zimnej wody
    • aromat
    • barwnik spożywczy
    POD MASE CUKROWĄ .
    • 1 kostka masła
    • 1 łyżka cukru pudru
    • kilka kropel soku z cytryny do smaku
    Dodatkowo :
    • 1 puszka brzoskwiń
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort gitara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy białka na sztywną pianę, dosypujemy stopniowo cukier. Dodajemy po jednym żółtku i ubijamy dalej. Kiedy masa jest puszysta i sztywna dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wykładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
  • 2. Pieczemy drugi biszkopt w taki sam sposób tyle, że na mniejszej blasze prostokątnej (takiej do babki ) .
  • image-04t7i2m 3. Jajka ubijać z cukrem, cukrem waniliowym i solą w kąpieli wodnej tak długo aż masa zbieleje, powiększy znacznie swoją objętość i będzie bardzo ciepła. Po ubiciu odstawić do przestudzenia. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło o temperaturze pokojowej ucierać mikserem do białości i dodać do niego rozpuszczoną czekoladę. Następnie dodawać powoli po jednej łyżce masę jajeczną. ( Można użyc również gotowego kremu czekoladowego ).
  • image-1apwynx 4. Składamy razem dwa biszkopty. Z Kartki wycinamy kształt gitary i przykładamy do biszkoptów następnie wycinamy nożem. Biszkopty kroimy na dwie cześci. Wykładamy brzoskwinie, smarujemy kremem czekoladowym i przykładamy drugą część.

  • image-1c9w65a 5. Przygotowujemy ‘krem’ pod mase cukrową . Miękkie masło utrzeć mikserem na puszysty krem, dodać cukier puder i sok z cytryny. Kremem smarujemy tort.
  • image-08t1b06 6. 6. Przygotowujemy masę cukrową . Do małego garnka wsypać żelatynę i zalać zimną wodą. Gdy napęcznieje, dodać glukozę i podgrzewać na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Uwaga: masy nie można zagotować! Zdjąć z palnika i odstawić do przestygnięcia. W tym momencie można dodać już barwnik spożywczy. Dobrze wymieszać. Ilość dodanego barwnika stopniuje intensywność koloru i zależy od indywidualnych potrzeb. Wsypać 200 g cukru pudru. Wlać kolorową masę (może być ciepła, ale nie gorąca). Wymieszać. Dodać kilka kropli aromatu. Stolnicę wysypać cukrem pudrem. Przełożyć wymieszaną masę, pomagając sobie łyżką. Posypać obficie cukrem pudrem i zacząć zagniatanie. Stopniowo dodawać cukier puder i dalej zagniatać, aż masa przestanie się kleić. Ja najpierw zrobiłam masę w czerwonym kolorze, później następną tym razem jednak zamiast barwnika użyłam kakao by uzyskać brązowy kolor. Gitarę można ozdobić według własnego uznania.
  • image-1tqsi32 7. Gotowe ! Życzę smacznego ; )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować