Mój tata ma własny zespół, w którym śpiewa i gra na gitarze. Dlatego też gitara była w Naszym domu od zawsze. Na Jego 45 urodziny postanowiłam przygotować coś szczególnego. Wybrałam więc tort w kształcie jego ulubionego instrumentu :) .
1.Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy białka na sztywną pianę, dosypujemy stopniowo cukier. Dodajemy po jednym żółtku i ubijamy dalej. Kiedy masa jest puszysta i sztywna dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wykładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
2.Pieczemy drugi biszkopt w taki sam sposób tyle, że na mniejszej blasze prostokątnej (takiej do babki ) .
3.Jajka ubijać z cukrem, cukrem waniliowym i solą w kąpieli wodnej tak długo aż masa zbieleje, powiększy znacznie swoją objętość i będzie bardzo ciepła. Po ubiciu odstawić do przestudzenia. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło o temperaturze pokojowej ucierać mikserem do białości i dodać do niego rozpuszczoną czekoladę. Następnie dodawać powoli po jednej łyżce masę jajeczną. ( Można użyc również gotowego kremu czekoladowego ).
4.Składamy razem dwa biszkopty. Z Kartki wycinamy kształt gitary i przykładamy do biszkoptów następnie wycinamy nożem. Biszkopty kroimy na dwie cześci. Wykładamy brzoskwinie, smarujemy kremem czekoladowym i przykładamy drugą część.
5.Przygotowujemy ‘krem’ pod mase cukrową . Miękkie masło utrzeć mikserem na puszysty krem, dodać cukier puder i sok z cytryny. Kremem smarujemy tort.
6.6. Przygotowujemy masę cukrową . Do małego garnka wsypać żelatynę i zalać zimną wodą. Gdy napęcznieje, dodać glukozę i podgrzewać na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Uwaga: masy nie można zagotować! Zdjąć z palnika i odstawić do przestygnięcia. W tym momencie można dodać już barwnik spożywczy. Dobrze wymieszać. Ilość dodanego barwnika stopniuje intensywność koloru i zależy od indywidualnych potrzeb. Wsypać 200 g cukru pudru. Wlać kolorową masę (może być ciepła, ale nie gorąca). Wymieszać. Dodać kilka kropli aromatu. Stolnicę wysypać cukrem pudrem. Przełożyć wymieszaną masę, pomagając sobie łyżką. Posypać obficie cukrem pudrem i zacząć zagniatanie. Stopniowo dodawać cukier puder i dalej zagniatać, aż masa przestanie się kleić. Ja najpierw zrobiłam masę w czerwonym kolorze, później następną tym razem jednak zamiast barwnika użyłam kakao by uzyskać brązowy kolor. Gitarę można ozdobić według własnego uznania.
Komentarze