Truskawkowy szał - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę i kakao wymieszać, przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, przed ubijaniem dodać szczyptę soli. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać suche składniki. Delikatnie wmieszać do ciasta, by składniki się połączyły. Polecam mieszanie drewnianą łyżką. Ciasto przelać do formy, piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i przekroić na trzy blaty.
2.Rozpuścić 3 łyżeczki żelatyny w odrobinie wody i przestudzić. Bitą śmietanę ubić mikserem, później dodać cukier puder i przestudzoną żelatyne nadal ubijając. Truskawki pokroić na kawałki. Zostawić trochę do dekoracji.
4.Przekładamy drugim blatem, również nasączamy go aromatem. I smarujemy połową śmietany.
5.Na śmietanę kładziemy resztę pokrojonych truskawek i przykładamy ostatnim blatem biszkoptu.
6.Następnie cały tort smarujemy bitą śmietaną.
7.Torcik można udekorować według uznania. Ja na górę użyłam połówek truskawek i czekoladowych serduszek. Boki wyłożyłam truskawkami pokrojonymi w plasterki.
Życzę smacznego ! :)
Komentarze