Tort bezowy z malinami i mascarpone

4.5 (149 ocen)

  • 45 min

Rozkosz dla podniebienia.

  • 45 min

Składniki:

  • Beza:
    8 białek ( jajka rozmiar M)
    440g cukru
    1łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1łyżeczka białego octu
    Krem:
    250ml śmietany 30%
    serek mascarpone
    Dodatkowo:
    maliny i borówki
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort bezowy z malinami i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 120 stopni C (bez termoobiegu). Przygotować blaszkę, wyłożyć ją papierem do pieczenia i narysować na nim 2 okręgi o średnicy 20 cm. Do miski wbić białka (muszą być dokładnie oddzielone od żółtek,) i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie i długo miksując.Na koniec piana powinna być bardzo sztywna. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet i delikatnie mieszamy. Pianę wylać na narysowane okręgi. Piec 35min w 120stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100stopni i studzimy (pieczemy) bezę przez ok 3godziny.
    Krem:
    Mascarpone i śmietanę kremówkę miksujemy aż powstanie puszysty i gęsty krem. Na pierwszy blat bezowy wykładamy część kremu, posypujemy owocami, kolejna warstwa kremu, kolejny blat bezowy, krem i owoce.

Porady

Ja wycięłam mniejsze koła więc uzyskałam 3 bezy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować