1.Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Białka ubijamy z cukrami, dodajemy żółtka, nadal ubijamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z kakaem i proszkiem i delikatnie mieszamy, żeby nie było grudek. Ciasto wylewamy do wysmarowanej i wyłożonej papierem tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut.
2.Przygotowanie kremu: jajka, mleko i cukry dajemy do rondla i ubijając doprowadzamy do wrzenia. Ucieramy margarynę a następnie dodajemy ostudzoną masę jajeczną. Ananasy i banany kroimy na cząstki i dodajemy do kremu.
3.Biszkopt przekrawamy na 3 części. Skrapiamy ponczem lub sokiem z ananasa. Przekładamy kremem.
4.Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Przygotowujemy śnieżkę wg przepisu na opakowaniu. Dodajemy ostudzoną margarynę i ubijamy. Międzyczasie wykrawamy kawałek tortu, tak aby powstał wózek. Z tego kawałka, robimy koła do wózka. Wierzch, boki i koła smarujemy ubitą śnieżką, wstawiamy do lodówki.
5.Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy barwnik. W Moim przypadku była to łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z buraka. Zdobimy tort wedle uznania.
Komentarze