Tort wózek

4.5 (148 ocen)

Kształt tego tortu doskonale pasuje nie tylko na chrzest, ale na roczek dziecka. Oczywiście środek możemy dowolnie zmieniać. Ja na tę uroczystość (Chrzest) wybrałam smak orzechowy połączony z czekoladowym

Składniki:

  • Tortownica 26 cm

    Biszkopt orzechowy:
    - 4 jajka,
    - 1 łyżka mąki krupczatki,
    - 1 łyżka bułki tartej,
    - 4 łyżki cukru kryształu,
    - 15 dag orzechów mielonych,
    - Szczypta proszku do pieczenia
    Masa czekoladowa:

    - 1,2 litry mleka,
    - 3 budynie śmietankowe,
    - 1 łyżki mąki ziemniaczanej,
    - 5 żółtek,
    - 3 cukry waniliowe,


    - 2,5 kostki masła,

    - 1 słoiczek nutelli,

    - Alkohol do smaku,

    - 2 łyżki zaparzonej kawy rozpuszczalnej
    Masa budyniowa do dekoracji:

    - 1 litr mleka,
    - 5 żółtek,
    - 2 budynie śmietankowe
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    - 1 łyżka mąki tortowej,
    - 4 łyżki cukru,
    - 2,5 kostki masła,

Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort wózek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przed dekoracją 1. Biszkopt orzechowy: Białka ubijamy, dodajemy cukier. Następnie dokładamy po jednym żółtku. Ubijamy na puszystą masę. Całość mieszamy na koniec z wymieszanymi wcześniej sypkimi składnikami (mąką, orzechami, proszkiem i bułką tartą). Przelewamy na blaszkę tortownicę i pieczemy 20 min w 180°C.

    W ten sposób należy upiec 4 takie blaty.
  • 2. Część mleka zagotować z cukrem waniliowym. Resztę wymieszać z budyniami, mąką , żółtkami i cukrem waniliowym. Ugotować budyń. Ostudzić.
    Utrzeć masło. Dodawać do niego budyń. Do gotowej masy dokładamy nutellę ( wg uznania, jeśli nie chcemy mieć bardzo słodkiej masy nie dajemy całości). Na koniec dokładamy kawę oraz alkohol. Budyń jest gotowany bez cukru, gdyż nutella nada masie odpowiednią słodycz.
  • 3. Poncz:
    Zaparzamy płaską łyżkę kawy rozpuszczalnej w ¾ szklanki wody, słodzimy. Po wystudzeniu dokładamy spirytus do pełna szklanki.
  • 4. Przełożenie:
    Biszkopt orzechowy, masa, biszkopt orzechowy, masa, biszkopt orzechowy, masa, biszkopt orzechowy.
  • 5. W trakcie przekładania ponczujemy blaty. Tort schładzamy.
    Po schłodzeniu wycinamy z tortu rączkę do trzymania wózka oraz kółka. Nadajemy odpowiedni kształt tortu i dekorujemy.
    Do dekoracji potrzeba masę budyniową z i 1 litry mleka i 2,5 kostek masła.
  • 6. Większą połowę mleka gotujemy z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy żółtka, mąki oraz budynie. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Studzimy.
    Masło ucieramy na puch. Dokładamy budyń
    Częścią białej masy obtaczamy boki wózka, a następnie posypujemy je kokosem. Do masy do dekoracji wierzchu dokładamy barwnika. U mnie jest to niebieski, gdyż tort był pieczony na chrzest chłopca. Mojego synka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować