Kształt tego tortu doskonale pasuje nie tylko na chrzest, ale na roczek dziecka. Oczywiście środek możemy dowolnie zmieniać. Ja na tę uroczystość (Chrzest) wybrałam smak orzechowy połączony z czekoladowym
1.Biszkopt orzechowy: Białka ubijamy, dodajemy cukier. Następnie dokładamy po jednym żółtku. Ubijamy na puszystą masę. Całość mieszamy na koniec z wymieszanymi wcześniej sypkimi składnikami (mąką, orzechami, proszkiem i bułką tartą). Przelewamy na blaszkę tortownicę i pieczemy 20 min w 180°C.
W ten sposób należy upiec 4 takie blaty.
2.Część mleka zagotować z cukrem waniliowym. Resztę wymieszać z budyniami, mąką , żółtkami i cukrem waniliowym. Ugotować budyń. Ostudzić.
Utrzeć masło. Dodawać do niego budyń. Do gotowej masy dokładamy nutellę ( wg uznania, jeśli nie chcemy mieć bardzo słodkiej masy nie dajemy całości). Na koniec dokładamy kawę oraz alkohol. Budyń jest gotowany bez cukru, gdyż nutella nada masie odpowiednią słodycz.
3.Poncz:
Zaparzamy płaską łyżkę kawy rozpuszczalnej w ¾ szklanki wody, słodzimy. Po wystudzeniu dokładamy spirytus do pełna szklanki.
5.W trakcie przekładania ponczujemy blaty. Tort schładzamy.
Po schłodzeniu wycinamy z tortu rączkę do trzymania wózka oraz kółka. Nadajemy odpowiedni kształt tortu i dekorujemy.
Do dekoracji potrzeba masę budyniową z i 1 litry mleka i 2,5 kostek masła.
6.Większą połowę mleka gotujemy z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy żółtka, mąki oraz budynie. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Studzimy.
Masło ucieramy na puch. Dokładamy budyń
Częścią białej masy obtaczamy boki wózka, a następnie posypujemy je kokosem. Do masy do dekoracji wierzchu dokładamy barwnika. U mnie jest to niebieski, gdyż tort był pieczony na chrzest chłopca. Mojego synka.
Komentarze