Śliwkowo-czekoladowo-orzechowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Pyszne ciasto idealne na zimowe wieczory.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Dekoracja: 400 gram suszonych śliwek kalifornijskich, biała polewa czekoladowa.
    Biszkopt kakaowy: 5 jajek, 5 łyżek mąki pszennej, 5 łyżek cukru, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
    Biszkopt orzechowy: 6 jajek, 6 łyżek cukru, 2-3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 gram drobno posiekanych orzechów włoskich.
    Budyń: 4 budynie waniliowe, czekolada mleczna.
    Masa czekoladowa, 1/2 szkl. mleka, 100 gram margaryny lub masła + cała margaryna, cukier waniliowy, 2 łyżki ciemnego kakao, 1/2 szkl. cukru.

Śliwkowo-czekoladowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa czekoladowa: w rondelku rozpuszczamy 100 gram margaryny, dodajemy mleko i cukry z kakaem. Mieszamy do rozpuszczenia, gdy się zagotuję odstawiamy do wystygnięcia. Po wystudzeniu ucieramy z margaryną.
  • 2. Z podanych składników pieczemy biszkopty, kakaowy i 2 orzechowe.
  • 3. Gotujemy 2 budynie w 2 1/2 szkl. mleka. Czekoladę kroimy w małe kostki. Gorący budyń wylewamy na Orzechowy biszkopt, posypujemy czekoladą, przykrywamy biszkoptem kakaowym, gotujemy kolejne 2 budynie w 2 1/2 szkl. mleka, również gorący wylewamy na biszkopt i przykrywamy biszkoptem orzechowym.
  • 4. na wierzch wykładamy masę czekoladową. wykładamy pokrojone śliwki sparzone wrzątkiem i polewamy białą polewą.

Komentarze

Podobne przepisy