TORT WIŚNIOWY

4.5 (162 ocen)

  • 20 min

Większość czasu poświęcam pracy i rodzinie.W wolnych chwilach piekę pyszne ciasta.

  • 20 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    CIASTO KRUCHE
    jajko -1 szt
    mąka pszenna - 1 szkl
    margaryna -0,5 kost
    cukier puder -7 łyżek
    proszek do pieczenia -1 łyżeczka
    BISZKOPT
    jajka -7 szt
    kakao -2 łyżki
    mąka ziemniaczana -3 łyżki
    mąka pszenna -1 szkl
    cukier kryształ -1 szkl
    proszek do pieczenia -1 łyżeczka
    tłuszcz do formy
    KREM
    śmietana kremówka 36%
    galaretka wiśniowa -1 opak
    MASA WIŚNIOWA
    dżem wiśniowy -0,5 słoika
    sok wiśniowy -0,5 szkl
    mąka ziemniaczana -2 łyżeczki
    wiśnie wypestkowane -500 g
    cukier -3 łyżki
    PONCZ
    sok wiśniowy -5 łyżek
    wódka -5 łyżek
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TORT WIŚNIOWY 1. CIASTO KRUCHE:
    Mąkę wysypać do miski,wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać pokrojoną na kawałki margarynę, jajko i cukier puder. Zagnieść ciasto i odstawić na 30 minut do lodówki. Wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i nakłuć widelcem. Piec ciasto w 220 stop.przez 10 minut. Wyłożyć ciasto, ostudzić.
  • TORT WIŚNIOWY 2. BISZKOPT
    Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem do białości. Mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia,przesiać do masy żółtkowej,wymieszać. Białka ubić na sztywno,delikatnie wkręcić do ciasta. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i wysypanej bułką tartą. Piec biszkopt w temp.180 stop przez 25 minut. Ostudzony biszkopt lekko zetrzeć tarką,aby później obsypać tymi okruchami tort. Przekroić biszkopt na połowę.
  • TORT WIŚNIOWY 3. KREM
    Galaretkę rozpuścić w 0,5 litra wrzącej wody,dokładnie rozmieszać,odstawić do stężenia. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić,dodawać po trochu galaretkę dalej ubijając.
  • TORT WIŚNIOWY 4. MASA
    Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną soku wiśniowego,resztę soku zagotować z cukrem,dodać mąkę ziemniaczaną,dokładnie wymieszać i wsypać wiśnie,mieszając zagotować.
  • TORT WIŚNIOWY 5. PONCZ
    Sok wiśniowy wymieszać z alkoholem.
  • TORT WIŚNIOWY 6. SKŁADANIE CIASTA
    1-Ciasto kruche posmarować dżemem wiśniowym
    2- Przykryć biszkoptem, nasączyć połową ponczu,posmarować cienko śmietaną z galaretką,następnie wyłożyć masę wiśniową.
    3- Ułożyć drugi biszkopt,lekko przycisnąć i nasączyć.
    4- Górę i boki tortu wysmarować śmietaną i posypać okruszkami startymi z ciasta.
    Wierzch tortu udekorować całymi wiśniami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować