pyszne kremy na puszystym biszkopcie, i moja pierwsza 'zabawa' z masą cukrową :) na pewno sporo pracy jeszcze przede mną, bo przecież zdobienie to ogromna sztuka! :)
5 godz.
Składniki:
KREM CZEKOLADOWY:
200g gorzkiej czekolady
100 ml śmietany 36%
200 g miękkiego masła
2 łyżki cukru pudru
KREM MANGO:
2 szt. świeżego mango
200 ml śmietany kremówki
70g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżeczki żelatyny + 0,25 szkl. zimnej wody
MASA CUKROWA:
350 g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka żelatyny
30 ml wody
1 łyżka soku z cytryny
BISZKOPT: (w zależności od chęci uzyskania grubości biszkoptu- przeciąć go na pół po upieczeniu, lub upiec 2x)
4 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Tort urodzinowy o smaku mango-czekolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.KREM CZEKOLADOWY:
Czekoladę połamać i wsypać do śmietanki. Podgrzewać na małym ogniu aż do rozpuszczenia- mieszając. Schłodzić. Masło utrzeć na puch, dodać cukier puder. Do masła, wmiksować po łyżce zimną czekoladę.
2.KREM MANGO:
Mango obrać i 'wydobyć' miąższ. Wymieszać z cytryną. Żelatynę zalać zimną wodą, a następnie wstawić naczynie z nią do wrzątku- mieszać do rozpuszczenia. Śmietanę ubić na sztywno, wmiksować stopniowo cukier puder, mango i rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać do połączenia.
3.BISZKOPT:
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie żółtka. Zmniejszyć obroty dodać mąki z proszkiem. Lekko wymiksować . Przelać na formę i miec 15 min w 180*C .
4.MASA CUKROWA:
Mąkę wraz z cukrem przesiać do misy. Żelatynę namoczyć w wodzie i rozpuścić w kąpieli wodnej (jak wyżej). Dodać ją do cukru z mąką wraz z cytryną. Zagnieść. Tworzyć ozdoby i kolorować barwnikami wedle upodobań :)
Komentarze