Tort Urodzinowy o smaku MANGO-CZEKOLADA

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

pyszne kremy na puszystym biszkopcie, i moja pierwsza 'zabawa' z masą cukrową :) na pewno sporo pracy jeszcze przede mną, bo przecież zdobienie to ogromna sztuka! :)

  • 5 godz.

Składniki:

  • KREM CZEKOLADOWY:
    200g gorzkiej czekolady
    100 ml śmietany 36%
    200 g miękkiego masła
    2 łyżki cukru pudru

    KREM MANGO:
    2 szt. świeżego mango
    200 ml śmietany kremówki
    70g cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
    3 łyżeczki żelatyny + 0,25 szkl. zimnej wody

    MASA CUKROWA:
    350 g cukru pudru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżka żelatyny
    30 ml wody
    1 łyżka soku z cytryny

    BISZKOPT: (w zależności od chęci uzyskania grubości biszkoptu- przeciąć go na pół po upieczeniu, lub upiec 2x)
    4 jajka
    0,5 szklanki cukru
    0,5 szklanki mąki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    dodatkowo (opcjonalnie):
    marcepan, barwniki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort urodzinowy o smaku mango-czekolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KREM CZEKOLADOWY:
    Czekoladę połamać i wsypać do śmietanki. Podgrzewać na małym ogniu aż do rozpuszczenia- mieszając. Schłodzić. Masło utrzeć na puch, dodać cukier puder. Do masła, wmiksować po łyżce zimną czekoladę.
  • 2. KREM MANGO:
    Mango obrać i 'wydobyć' miąższ. Wymieszać z cytryną. Żelatynę zalać zimną wodą, a następnie wstawić naczynie z nią do wrzątku- mieszać do rozpuszczenia. Śmietanę ubić na sztywno, wmiksować stopniowo cukier puder, mango i rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać do połączenia.
  • 3. BISZKOPT:
    Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie żółtka. Zmniejszyć obroty dodać mąki z proszkiem. Lekko wymiksować . Przelać na formę i miec 15 min w 180*C .
  • 4. MASA CUKROWA:
    Mąkę wraz z cukrem przesiać do misy. Żelatynę namoczyć w wodzie i rozpuścić w kąpieli wodnej (jak wyżej). Dodać ją do cukru z mąką wraz z cytryną. Zagnieść. Tworzyć ozdoby i kolorować barwnikami wedle upodobań :)
  • 5. WYKONANIE:
    Biszkopty przełożyć kremami. Obłożyć masą marcepanową i udekorować przygotowanymi ozdobami.

Porady

forma- śr. 25cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować