Tort urodzinowy

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Starsza córka upiekła dla mnie muffinki. Młodsza, narysowała piękną laurkę. Mąż zapakował s a m o d z i e l n i e prezent. A ja upiekłam sobie tort. Mały. Kokosowo-truskawkowy:-))

  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka (duże): 3 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - cukier i cukier waniliowy (cukier 90g, cukier wanilliowy 10g): 100 gramów
    - mąka tortowa: 60 gramów
    - mąka ziemniaczana: 30 gramów
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki

    - woda: 0.5 szklanki
    - aromat waniliowy (kilka kropli): 0.5 łyżeczki

    - śmietana kremówka 30-36%: 600 mililitrów
    - Śmietan-fix: 1 sztuka
    - cukier puder: 1 łyżeczka
    - truskawki: 500 gramów
    - cukier (do smaku): 4 łyżki
    - Żelatyna: 1 łyżka

    - wiórki kokosowe (około): 6 łyżek
    - raffaello: 6 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować biszkopt: białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, dodać cukier - ubić, dodać żółtka - ubić. Dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać całość. Tortownicę o śr. 20cm posmarować olejem, przełożyć do niej ciasto, piec 20-25minut w temp. 200-220st. Po upieczeniu ciasto wystudzić, przekroić na trzy blaty. Górny blat przeznaczyć na spód, a dolny na górę tortu. Przed nałożeniem masy każdy blat nasączyć (ale nie za mocno) ponczem - woda + kilka kropli aromatu waniliowego.
  • 2. Przygotować masę: ok. 300g truskawek zmiksować blenderem z cukrem (do smaku). Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody (ok. 1/5 szklanki), bardzo dobrze rozmieszać, aby nie powstały grudki.
    Połączyć z musem truskawkowym, dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki do lekkiego zgęstnienia.
    Ubić śmietanę. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix zmieszany z cukrem pudrem (z tej porcji cukru można zrezygnować, jeśli uznamy, że mus truskawkowy jest wystarczająco słodki). Ubitą śmietanę podzielić na dwie części - 1/3 pozostawić do dekoracji tortu, pozostałe 2/3 zmieszać z gęstniejącym musem. Wstawić na jakiś czas do lodówki, od czasu do czasu sprawdzać stan gęstnienia śmietany.
  • 3. Przełożenie tortu: pozostałe truskawki pokroić na niewielkie kawałki (kilka najładniejszych pozostawić do dekoracji). Na spodni, lekko nasączony blat nałożyć połowę dosyć gęstej truskawkowej śmietany. Na masie ułożyć pokrojone truskawki (należy lekko je wcisnąć w masę). Położyć środkowy blat (również lekko go nasączyć), nałożyć drugą część śmietany i truskawek. Całość przykryć trzecim (rownież lekko nasączonym blatem).
  • 4. Dekoracja tortu: górę i boki tortu posmarować pozostawioną 1/3 białej śmietany. Całość obsypać wiórkami kokosowymi. Raffaello przekroić na połówki, udekorować nimi dookoła górę tortu. Do dekoracji wykorzystać również pozostawione truskawki.
  • tort urodzinowy 5. Tort przed podaniem schłodzić co najmniej 2 godziny w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować