Tort truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tort truskawkowy na puszystym delikatnym biszkopcie nasączonym sokiem z cytryny i amaretto, przekładany masą z bitej śmietany i serka mascarpone, z dżemem truskawkowym i świeżymi truskawkami.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt do tortownicy 20 cm:

    5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej


    Do nasączenia:

    1/4 szklanki Amaretto
    1/2 szklanki przegotowanej wody
    1/2 cytryny
    2 łyżki cukru

    Krem do przełożenia blatów biszkoptu:

    500 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
    500 g serka mascarpone
    4łyżki cukru pudru, do smaku
    Czerwony barwnik w żelu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać przez sitko. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, ciągle ubijając. Suche składniki delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką, tak by składniki się połączyły a masa piankowa nie opadła.
    Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smarować.Przełożyć do formy ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut, po tym czasie sprawdzić czy patyczek po wbiciu w ciasto jest suchy, jeśli nie piec dłużej do czasu aż patyczek po sprawdzeniu będzie suchy. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, i wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. (Ja upuściłam je z ok 30 cm ;) ) Odstawić do uchylonego, wyłączonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzony biszkopt wyjąć z formy i przekroić na 2 lub3 blaty.
  • 2. krem - Składniki schłodzić w lodowce. Śmietanę kremówkę i serek mascarpone umieścić w misie miksera i ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder i barwnik, po kropelce do uzyskania satysfakcjonującego koloru.

    do nasączenia - Wyciskamy sok z połowy cytryny łączymy z woda i Amaretto, dosładzamy do smaku.
  • 3. Wystudzony biszkopt kroimy na 2-3 blaty według uznania. Nasączmy biszkopt, smarujemy dżemem truskawkowym, kremem i na końcu układamy pokrojone w plasterki truskawki.Ostatni blat tylko delikatnie nasączamy i pokrywamy cały tort kremem.

Porady

Tort należny schłodzić w lodowce ok 1h aby krem był bardziej zwarty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować