Tort truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić biszkopt ciemny: Białka ubić na puszystą masę, dodać cukier, żółtka, a na końcu make wymieszaną z proszkiem i kakaem. Wymieszać. Piec w temp 180 stopni przez 15 min. Gdy będzie zimny przekroić go na pół.
2.Zrobić biszkopt jasny: Białka ubić na puszystą masę, dodać cukier, żółtka, a na końcu mąkę z proszkiem i olejek cytrynowy. Piec w temp 180 stopni przez 15 min.
3.Masa serowo - truskawkowa: galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić. Serek waniliowy zmiksować z ostudzoną galaretką i dodać ubita śmietanę, wymieszać. Na pierwszą połowę biszkopta ciemnego nałożyć specyjalną obręcz aby masa sie nie wylewała i wylać przygotowaną masę serową. Odstawić do stężenia.
4.Masa truskawkowa: Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, truskawki zmiksować blenderem. Gdy galaretka ostygnie połączyć ją z truskawkami i wylać na masę serową. Odstawić do stężenia. Gdy zacznie stygnąć na masę nałożyć biszkopt jasny i lekko docisnąć.
5.Masa kisielowa: Margarynę stopić. Galaretkę rozpuścić w wodzie. Z kisieli i wody ugotować kisiel. Do gorącego kisielu wlać ciepłą galaretkę i margarynę i zmiksować. truskawki pokroić w ósemki i dodać do masy. Masę wylać na biszkopt jasny, przykryć druga częścią ciemnego biszkoptu i odstawić do stężenia.
6.Obłożenie tortu: według własnego pomysłu lub: Z mleka, cukru i budyni ugotować budyń. Gdy ostygnie utrzeć z margaryną, dodać olejek cytrynowy. Można dodać barwniki spożywcze.Tort dekorować według uznania.
Porady
Do masy budyniowej można dodac odrobinę spirytusu - masa dłużej zachowa świeżość.
Komentarze