Tort truskawkowy

0 (0 ocen)

Tort jest pyszny i lekki. Podane składniki są na tortownice o średnicy 26cm.

Składniki:

  • biszkopt ciemny:
    - 6 jajek
    - 180 g cukru
    -110 g maki pszennej
    -40 g kakao
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    biszkopt jasny:
    - 4 jajka
    -120 g cukru
    -100 g maki pszennej
    - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    -olejek cytrynowy

    masa serowo-truskawkowa:
    -400g serka waniliowego
    -200g śmietany kremówki
    - 1szk wody
    -2 galaretki truskawkowe

    masa truskawkowa:
    - 300g truskawek (świeże lub mrożone)
    - 100 ml wody
    -1 galaretka truskawkowa
    -ewentualnie cukier puder do smaku

    masa kisielowa:
    -2 kisiele truskawkowe
    -1,5 szk wody
    -1/2 galaretki truskawkowej
    -100 ml wody
    -50 g margaryny roztopionej
    -ok.200g świeżych truskawek

    masa do obłożenia tortu:
    -3 budynie waniliowe
    -3 szk mleka
    -5 łyżek cukru
    -400g masła
    - olejek cytrynowy
    - barwniki - opcjonalnie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić biszkopt ciemny: Białka ubić na puszystą masę, dodać cukier, żółtka, a na końcu make wymieszaną z proszkiem i kakaem. Wymieszać. Piec w temp 180 stopni przez 15 min. Gdy będzie zimny przekroić go na pół.
  • 2. Zrobić biszkopt jasny: Białka ubić na puszystą masę, dodać cukier, żółtka, a na końcu mąkę z proszkiem i olejek cytrynowy. Piec w temp 180 stopni przez 15 min.
  • 3. Masa serowo - truskawkowa: galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić. Serek waniliowy zmiksować z ostudzoną galaretką i dodać ubita śmietanę, wymieszać. Na pierwszą połowę biszkopta ciemnego nałożyć specyjalną obręcz aby masa sie nie wylewała i wylać przygotowaną masę serową. Odstawić do stężenia.
  • 4. Masa truskawkowa: Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, truskawki zmiksować blenderem. Gdy galaretka ostygnie połączyć ją z truskawkami i wylać na masę serową. Odstawić do stężenia. Gdy zacznie stygnąć na masę nałożyć biszkopt jasny i lekko docisnąć.
  • 5. Masa kisielowa: Margarynę stopić. Galaretkę rozpuścić w wodzie. Z kisieli i wody ugotować kisiel. Do gorącego kisielu wlać ciepłą galaretkę i margarynę i zmiksować. truskawki pokroić w ósemki i dodać do masy. Masę wylać na biszkopt jasny, przykryć druga częścią ciemnego biszkoptu i odstawić do stężenia.
  • 6. Obłożenie tortu: według własnego pomysłu lub: Z mleka, cukru i budyni ugotować budyń. Gdy ostygnie utrzeć z margaryną, dodać olejek cytrynowy. Można dodać barwniki spożywcze.Tort dekorować według uznania.

Porady

Do masy budyniowej można dodac odrobinę spirytusu - masa dłużej zachowa świeżość.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować