Pączki są przepyszne, najlepsze jakie jadłam! Od kilku lat robię je regularnie na tłusty czwartek ale często tez bez okazji ;)
Składniki:
-ok. 700g maki pszennej ( w zależności od potrzeb może wymagać więcej)
-8 żółtek
-160g cukru kryształu
-200g stopionego masła
-cukier wanilinowy
-1,5 szk letniego mleka
-szczypta soli
- 2 łyżki spirytusu
-80g drożdży
- olejek pomarańczowy
- konfitura różana lub inna
cukier puder do posypania
- smalec pół na pół z olejem do smażenia
Najlepsze pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z części mleka, 2 łyżek maki, drożdży i odrobiny cukru zrobić rozczyn.
Zostawić na ok. 15 min do wyrośnięcia.
2.Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać cukier i cukier wanilinowy i ucierać na parze na puszysta masę.
3.Wyrośnięte drożdże dodać do maki, wlać resztę mleka, sól, olejek pomarańczowy i żółtka z cukrem. Wyrabiać ciasto dodając stopniowo roztopione masło. Na końcu dodać spirytus.Ciasto wyrabiać dosyć długo, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
4.Gdy wyrośnie rozwałkować na grubość ok. 2,5 cm i wycinać szklanka kółka. Każde kółko wziąć do ręki i delikatnie uformować z niego kulkę.
Pączki kłaść na podsypanej obficie mąką desce, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
5.Pączki smażyć ok 1 minuty z każdej strony na średnio rozgrzanym oleju ze smalcem. Aby miały obrączkę należy po przewróceniu na druga stronę przykryć garnek pokrywką.
6.Lekko ciepłe pączki należy nadziewać za pomocą szprycy z odpowiednią nakładką. Posypać cukrem pudrem.
Komentarze