Najlepsze Pączki

4.5 (187 ocen)

Pączki są przepyszne, najlepsze jakie jadłam! Od kilku lat robię je regularnie na tłusty czwartek ale często tez bez okazji ;)

Składniki:

  • -ok. 700g maki pszennej ( w zależności od potrzeb może wymagać więcej)
    -8 żółtek
    -160g cukru kryształu
    -200g stopionego masła
    -cukier wanilinowy
    -1,5 szk letniego mleka
    -szczypta soli
    - 2 łyżki spirytusu
    -80g drożdży
    - olejek pomarańczowy
    - konfitura różana lub inna
    cukier puder do posypania
    - smalec pół na pół z olejem do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Najlepsze pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z części mleka, 2 łyżek maki, drożdży i odrobiny cukru zrobić rozczyn.
    Zostawić na ok. 15 min do wyrośnięcia.
  • 2. Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać cukier i cukier wanilinowy i ucierać na parze na puszysta masę.
  • 3. Wyrośnięte drożdże dodać do maki, wlać resztę mleka, sól, olejek pomarańczowy i żółtka z cukrem. Wyrabiać ciasto dodając stopniowo roztopione masło. Na końcu dodać spirytus.Ciasto wyrabiać dosyć długo, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
  • 4. Gdy wyrośnie rozwałkować na grubość ok. 2,5 cm i wycinać szklanka kółka. Każde kółko wziąć do ręki i delikatnie uformować z niego kulkę.
    Pączki kłaść na podsypanej obficie mąką desce, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • 5. Pączki smażyć ok 1 minuty z każdej strony na średnio rozgrzanym oleju ze smalcem. Aby miały obrączkę należy po przewróceniu na druga stronę przykryć garnek pokrywką.
  • 6. Lekko ciepłe pączki należy nadziewać za pomocą szprycy z odpowiednią nakładką. Posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować