Tort truskawkowo-śmietankowy z serkiem mascarpone

0 (0 ocen)

Torcik przygotowany na pierwsze urodzinki mojej córeczki

Składniki:

  • Biszkopt

    - 6 jajek
    - 3/4 szklanki cukru
    - łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 szklanka mąki pszennej

    Krem truskawkowy

    - 250 g truskawek
    - 1 galaretka truskawkowa

    Krem śmietankowy

    - 330 ml śmietanki 30 %
    - 1 serek mascarpone

    Poncz – proporcja wg. uznania

    - woda
    - sok z cytryny
    - cukier

    Dodatkowo:

    - 1 galaretka cytrynowa
    - owoce (najlepiej gdyby jedne z nich były borówkami amerykańskimi)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort truskawkowo-śmietankowy z serkiem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt

    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem, następnie dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo wsypujemy, cały czas powoli dokładnie mieszając. Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Pieczemy w temp. 165 stopni C około 45-50 minut.
  • 2. Krem truskawkowy

    Truskawki miksujemy na gładką masę. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, mieszamy z masą truskawkową i odstawiamy do wystygnięcia i stężenia.
  • 3. Krem śmietankowy

    Śmietankę miksujemy na sztywno, powoli dodajemy serek mascarpone cały czas miksując i odstawiamy.
  • 4. Ciasto po wystygnięciu odwracamy, góra będzie spodem a spód górą. Przecinamy na trzy części. Dolną wkładamy do tortownicy i nasączamy przygotowanym ponczem. Wykładamy na górę przygotowaną masę truskawkową. Kładziemy środkową część biszkoptu, nasączamy i smarujemy przygotowanym kremem, zostawiając część na boki tortu. Kładziemy ostatnią część biszkoptu i delikatnie nasączamy. W między czasie przygotowujemy galaretkę cytrynową w 400 ml wody.
    Borówki układamy na około tortu i w dwóch liniach po środku, bo po przecięciu środek będzie bokiem motyla. Pozostałe owoce układamy według uznania i delikatnie wykładamy tężejącą galaretkę. Całość wstawiamy na noc do lodówki.
    Na następny dzień tort kroimy na pół wzdłuż ułożonych borówek. Składamy do siebie drugą stroną a wszystkie boki smarujemy pozostałym kremem. Na środku wyciskamy krem śmietankowy i dodajemy winogrono, jako główkę.

Porady

najlepiej gdyby jedne z owoców były borówkami amerykańskimi

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować