Tort świnki w błocie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy biszkopt. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić bardzo sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Ciągle ubijać, a następnie dodawać po jednym żółtku, nie przerywając miksowania.
2.Przesiać mąki i kakao. Dodać do masy, delikatnie mieszając drewnianą łyżką w jednym kierunku. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni. Biszkopt piec 30-40 min do tzw. suchego patyczka. Ciasto zostawić w piekarniku i studzić przy uchylonych drzwiczkach.
3.W czasie, gdy biszkopt się studzi, zabieramy się za krem. Mascarpone rozmiksować, stopniowo dodawać mleko skondensowane, nie przerywając miksowania. Następnie dodajemy śmietanfixy i miksujemy do czasu aż masa będzie bardzo gęsta. Czekoladę zetrzeć na grubych oczkach i dodać do kremu. Delikatnie wymieszać łyżką.
4.Jeżeli nie mamy różowej masy marcepanowej tylko np białą/beżową to dodajemy do niej kilka kropel czerwonego barwnika i "urabiamy" masę w rękach jak plastelinę. W razie potrzeby ponownie dodajemy trochę barwnika, aż do uzyskania pożądanej barwy. Z masy lepimy świnki.
5.Przygotowujemy błotko. W garnuszku podgrzewamy śmietanę mieszając co jakiś czas.Tuż przed zagotowaniem wyłączamy ogień. W międzyczasie łamiemy czekoladę na mniejsze kawałki i wrzucamy do gorącej śmietanki. Mieszamy polewę do czasu, aż czekolada całkowicie się rozpuści i będzie gładka. Odstawiamy całość do wystygnięcia. W miarę stygnięcia czekolada będzie robić się bardziej gęsta.
6.Wystudzony biszkopt kroimy na pół. Pierwszy z blatów kładziemy na paterze, smarujemy kremem straciatella i przykrywamy drugim. Boki tortu smarujemy "błotkiem" (powinno być na tyle gęste, aby dało się nim smarować) i przyklejamy batoniki. Batoniki powinny być ciasno przy sobie. Przewiązujemy solidnie ciasto wstążką. Chowamy tort na ok. 20 min do lodówki.
7.Następnie wylewamy resztę polewy na górę. Polewa musi być gęsta, bo w przeciwnym razie wypłynie nam spomiędzy batoników. Układamy świnki. Chowamy tort na co najmniej godzinę do lodówki, najlepiej na całą noc.
Porady
Tutaj znajduje się szczegółowy opis lepienia świnek - http://www.tipy.pl/artykul_17053,jak-zrobic-swinki-z-masy-cukrowej.html
Komentarze