Tort świnki w błocie

4.49 (168 ocen)

  • 4 godz.

Urocze świnki w czekoladowym błotku zachwycą każdego malucha i nie tylko :)

  • 4 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    *5 jajek
    *3/4 szklanki mąki pszennej
    *3/4 szklanki drobnego cukru
    *1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    *1 łyżka kakao
    Krem straciatella:
    *250 g mascarpone
    *150 ml mleka skondensowanego słodzonego
    *1/3 czekolady mlecznej
    *3 śmietanfixy
    Polewa:
    *2 mleczne czekolady
    * 350 ml kremówki
    Dodatkowo:
    *10 opakowań kit kat (pakowane po 4 wafelki)
    *250 g masy marcepanowej różowej (jeżeli nie mamy różowej to dodatkowo czerwony barwnik spożywczy)

Wystaw ocenę:

4.49 (168 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort świnki w błocie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopt. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
    Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić bardzo sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Ciągle ubijać, a następnie dodawać po jednym żółtku, nie przerywając miksowania.
  • 2. Przesiać mąki i kakao. Dodać do masy, delikatnie mieszając drewnianą łyżką w jednym kierunku. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni. Biszkopt piec 30-40 min do tzw. suchego patyczka. Ciasto zostawić w piekarniku i studzić przy uchylonych drzwiczkach.
  • 3. W czasie, gdy biszkopt się studzi, zabieramy się za krem. Mascarpone rozmiksować, stopniowo dodawać mleko skondensowane, nie przerywając miksowania. Następnie dodajemy śmietanfixy i miksujemy do czasu aż masa będzie bardzo gęsta. Czekoladę zetrzeć na grubych oczkach i dodać do kremu. Delikatnie wymieszać łyżką.
  • 4. Jeżeli nie mamy różowej masy marcepanowej tylko np białą/beżową to dodajemy do niej kilka kropel czerwonego barwnika i "urabiamy" masę w rękach jak plastelinę. W razie potrzeby ponownie dodajemy trochę barwnika, aż do uzyskania pożądanej barwy. Z masy lepimy świnki.
  • 5. Przygotowujemy błotko. W garnuszku podgrzewamy śmietanę mieszając co jakiś czas.Tuż przed zagotowaniem wyłączamy ogień. W międzyczasie łamiemy czekoladę na mniejsze kawałki i wrzucamy do gorącej śmietanki. Mieszamy polewę do czasu, aż czekolada całkowicie się rozpuści i będzie gładka. Odstawiamy całość do wystygnięcia. W miarę stygnięcia czekolada będzie robić się bardziej gęsta.
  • 6. Wystudzony biszkopt kroimy na pół. Pierwszy z blatów kładziemy na paterze, smarujemy kremem straciatella i przykrywamy drugim. Boki tortu smarujemy "błotkiem" (powinno być na tyle gęste, aby dało się nim smarować) i przyklejamy batoniki. Batoniki powinny być ciasno przy sobie. Przewiązujemy solidnie ciasto wstążką. Chowamy tort na ok. 20 min do lodówki.
  • 7. Następnie wylewamy resztę polewy na górę. Polewa musi być gęsta, bo w przeciwnym razie wypłynie nam spomiędzy batoników. Układamy świnki. Chowamy tort na co najmniej godzinę do lodówki, najlepiej na całą noc.

Porady

Tutaj znajduje się szczegółowy opis lepienia świnek - http://www.tipy.pl/artykul_17053,jak-zrobic-swinki-z-masy-cukrowej.html

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować