Tort "świnki w błocie" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.MASA CZEKOLADOWA:
Jajka z cukrem ubić na parze. Masło utrzeć dodając przestudzone jajka, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i spirytus do smaku.
2.MASA ŚMIETANOWO CZEKOLADOWA:
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody, wystudzić i pod koniec ubijania dodać do śmietanki. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i delikatnie wmieszać do masy.
3.POLEWA:
W wodzie rozpuścić żelatynę. Cukier, kakao, margarynę i rozpuszczoną żelatynę dobrze wymieszać i stopniowo podgrzewać do połączenia wszystkich składników. Nie dopuścić do zagotowania. Po przestudzeniu (lekko ciepła) dodać (po 1 łyżce) śmietanę. Całość roztrzepać.
4.PRZEŁOŻENIE:
Biszkopt ciemny - masa czekoladowa - biszkopt ciemny - powidła - banany skropione sokiem z cytryny (żeby nie ściemniały) - masa śmietanowo czekoladowa - biszkopt ciemny - polewa - dekoracja.
Komentarze