Mega kolorowy tort cukierkowy

4.5 (159 ocen)

  • 4 godz.

Pyszny i efektowny tort dla małych i dużych łasuchów

  • 4 godz.

Składniki:

  • Na biszkopt:
    *6 jajek
    *3/4 szklanki mąki pszennej
    *3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    *1 szklanka cukru
    *1 łyżeczka proszku do pieczenia
    *1 i 1/2 łyżki kakao
    Na krem:
    *750 g mascarpone
    *1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
    *5 śmietan-fix
    Dodatkowo:
    *3 opakowania pustych rurek waflowych
    *lentilki
    *cukierki pudrowe
    *orzechy w czekoladzie
    *rodzynki w czekoladzie
    *groszki
    *kamyczki
    *raffaello/ferrero rocher
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Mega kolorowy tort cukierkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na bardzo sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po jednym żółtku.
  • 2. Obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką(!) w jednym kierunku.
  • 3. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę i piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 min. w temperaturze 180°C. W tym czasie nie otwierać piekarnika. Dopiero pod koniec pieczenia zrobić "test suchego patyczka", czyli nakłuć biszkopt wykałaczką i sprawdzić czy się przepiekł.
  • 4. Upieczony biszkopt najlepiej pozostawić na parę minut w piekarniku. Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć go i odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. Kakaowy biszkopt ma tendencje do "wybrzuszania się", a dzięki temu uzyskamy płaski biszkopt.
  • 5. Gdy biszkopt stygnie zabieramy się za krem. Mascarpone rozmiksować i stopniowo wlewać mleko skondensowane, nie przerywając miksowania. Dodajemy śmietanfixy obserwując gęstość masy. Czasem wystarczy mniejsza ilość śmietanfixów; w każdym razie masa ma być bardzo sztywna. Masę chowamy do lodówki.
  • 6. Przestudzony biszkopt przekrawamy na trzy równe części przy pomocy długiego, ostrego noża lub też przy użyciu nitki. Pierwszy z blatów kładziemy na talerzu i smarujemy kremem, kładziemy na niego kolejne blaty i powtarzamy czynność. Następnie smarujemy kremem cały tort aż do jego wyczerpania.
  • 7. Czas na dekorację. Rurki wyjmujemy z opakowania i ewentualnie przycinamy na wysokość tortu. Przyklejamy je do kremu, dookoła. Na górze kładziemy 6 rurek i każdą z "przegródek" uzupełniamy inną słodkością. Tort przewiązać wstążką, jednak głównie dla ozdoby, bo krem powinien spokojnie przytrzymać rurki.

Porady

Tort dobrze jest przygotować parę godzin, a najlepiej, dzień wcześniej, ponieważ pod wpływem kremu rurki miękną i dzięki temu krojenie nie jest problemem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować