Deser z crème patissière i oreo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podgrzewamy mleko z ziarenkami wanilii i rozciętą laską z której wyskrobaliśmy ziarenka.
2.Żółtka ubić z cukrem na kogel mogel, dodać mąkę, miksować i powoli dolewać ciepłe mleko nie przerywając miksowania.
3.Przelać masę do garnuszka w którym gotowaliśmy mleko i gotować na niewielkim ogniu, ciągle mieszając do czasu aż zgęstnieje. Na koniec wmieszać do ciepłej masy łyżkę masła.
4.Ciasteczka kruszymy (pozostawiając dwa do ozdoby) i wypełniamy naczynie na przemian: krem - pokruszone ciasteczka aż do wyczerpania składników. Deser dekorujemy okruszkami i ciastkiem.
Wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Porady
Deser smakuje najlepiej, gdy przygotujemy go dzień wcześniej.
Komentarze