Tort statek

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Czekoladowy, pyszny tort na urodziny dla małego lub dużego chłopca.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe pierwsze:
    • 200g czekolady gorzkiej
    • 4 jajka
    • 125g masła lub margaryny
    • 100g cukru
    • 100g mąki pszennej
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Ciasto czekoladowe drugie:
    • 100g czekolady gorzkiej
    • 2 jajka
    • 62g masła lub margaryny
    • 50g cukru
    • 50g mąki pszennej
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa maślana:
    • 250g masła
    • 1 puszka masy krówkowej (500g)

    Dodatkowo:
    • lukier plastyczny: czerwony i brązowy
    • do ozdoby: czekolada w kostkach, krówki, cukrowy pirat, cukrowe kuleczki imitujące złoto i srebro, piracka flaga na wykałaczce
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort statek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Przygotować ciasto czekoladowe pierwsze. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
    2. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać powoli chłodną czekoladę.
    3. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem, mieszając krótko, tylko do połączenia składników.
    4. Ciasto przełożyć do formy keksowej o długości 25cm wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
    5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 min, w temperaturze 180°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem). Pozostawić do ostygnięcia.
  • 2. 6. W ten sam sposób przygotować ciasto czekoladowe drugie, piekąc krócej ok. 20- 25min. Pozostawić do ostygnięcia.
    7. Oba ciasta ściąć z jednej strony w trójkąt na szpic.
    8. Wyższe ciasto przeciąć wzdłuż na pół.
    9. W niższym cieście obciąć trójkąt i z tylnej części prostokąt. (Środkowa część jest niepotrzebna).
    10. Trójkąt ułożyć na trójkącie ciasta wyższego, a prostokąt z tyłu.
    11. Całą tylną część statku zaokrąglić nożem.
  • 3. 12. Przygotować masę maślaną. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo masę krówkową.
    13. Wszystkie warstwy przełożyć masą maślaną i posmarować nią cały tort.
    14. Ciasto wstawić do lodówki.
  • 4. 15. Lukier plastyczny ugnieść i rozwałkować.
    16. Rozwałkowany lukier ułożyć na torcie.
    17. Udekorować statek według uznania cukierkami i czekoladą. U mnie poręcz z lukru plastycznego opiera się na krówkach. Kostki czekolady imitują armaty. Piracką banderę zrobiłam z papieru i wykałaczki. Z resztek lukru ulepiłam kosz na „skarby”, którymi są jadalne kuleczki w kolorze złota i srebra. Klejnotów pilnuje cukrowy pirat. Cukierki można przykleić do lukru klejem spożywczym lub maślanym kremem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować