Masa maślana:
• 250g masła
• 1 puszka masy krówkowej (500g)
Dodatkowo:
• lukier plastyczny: czerwony i brązowy
• do ozdoby: czekolada w kostkach, krówki, cukrowy pirat, cukrowe kuleczki imitujące złoto i srebro, piracka flaga na wykałaczce
1.1. Przygotować ciasto czekoladowe pierwsze. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
2. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać powoli chłodną czekoladę.
3. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem, mieszając krótko, tylko do połączenia składników.
4. Ciasto przełożyć do formy keksowej o długości 25cm wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 min, w temperaturze 180°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem). Pozostawić do ostygnięcia.
2.6. W ten sam sposób przygotować ciasto czekoladowe drugie, piekąc krócej ok. 20- 25min. Pozostawić do ostygnięcia.
7. Oba ciasta ściąć z jednej strony w trójkąt na szpic.
8. Wyższe ciasto przeciąć wzdłuż na pół.
9. W niższym cieście obciąć trójkąt i z tylnej części prostokąt. (Środkowa część jest niepotrzebna).
10. Trójkąt ułożyć na trójkącie ciasta wyższego, a prostokąt z tyłu.
11. Całą tylną część statku zaokrąglić nożem.
3.12. Przygotować masę maślaną. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo masę krówkową.
13. Wszystkie warstwy przełożyć masą maślaną i posmarować nią cały tort.
14. Ciasto wstawić do lodówki.
4.15. Lukier plastyczny ugnieść i rozwałkować.
16. Rozwałkowany lukier ułożyć na torcie.
17. Udekorować statek według uznania cukierkami i czekoladą. U mnie poręcz z lukru plastycznego opiera się na krówkach. Kostki czekolady imitują armaty. Piracką banderę zrobiłam z papieru i wykałaczki. Z resztek lukru ulepiłam kosz na „skarby”, którymi są jadalne kuleczki w kolorze złota i srebra. Klejnotów pilnuje cukrowy pirat. Cukierki można przykleić do lukru klejem spożywczym lub maślanym kremem.
Komentarze