Tort śmietankowo - truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać porcjami cukier, cały czas ubijając. Jak cukier się rozpuści, dodawać po żółtku, cały czas mieszając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i powoli dodawać do masy, miksować na mniejszych obrotach. Przełożyć do tortownicy 26 - 30 cm wysmarowanej margaryną (tylko dno), wysypać spód mąką i piec 30-40 minut. Ostudzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
Krem:
Białą czekoladę połamać i rozpuścić w śmietanie kremówce na małym ogniu. Wystudzić mocno. Bardzo schłodzoną ubić dosypując śmietan-fix
Rozetrzeć kostkę masła. Masło powinno mieć temperaturę pokojową.
Do roztartego masła dodawać po łyżce zimny budyń śmietankowy. Budyń ugotować wg przepisu na torebce. Dodawać po łyżce ubitą śmietanę z czekoladą. Przed dekoracją dobrze jest jeszcze potrzymać trochę masę w lodówce.
Biszkopt kroimy na 3 części. Pierwszą część smarujemy dżemem a następnie nakładamy krem. Przykrywamy 2 częścią biszkoptu. Smarujemy dżemem i nakładamy krem. Na kremie układamy pokrojone truskawki.Przykrywamy trzecią częścią biszkoptu. Górę i boki smarujemy resztą kremu i dekorujemy truskawkami oraz borówkami. Posypujemy posypką czekoladową.
Komentarze