Tort śliwkowy crunchy

0 (0 ocen)

Przypadkowe połączenie świetnie się uzupełniających smaków.

Składniki:

  • 200 g płatków śniadaniowych crunchy
    1 l śliwek w syropie (domowych)
    2 cukry waniliowe
    2 budynie
    330 g kwaśnej śmietany 12%
    2 łyżki cukru pudru
    6 łyżeczek żelatyny
    500 ml gotowego mleka czekoladowego
    3,5 łyżeczki żelatyny
    80 g śliwek drylowanych kalifornijskich
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort śliwkowy crunchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki gotujemy z cukrem waniliowym, budynie rozprowadzamy w odrobinie soku ze śliwek i zagęszczamy nimi gotujące się owoce. Studzimy.
  • 2. Śmietanę mieszamy z 2 łyżkami cukru pudru. 6 łyżeczek żelatyny rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i łączymy ze śmietaną, delikatnie by nie powstały grudki. Odstawiamy do lodówki do momentu aż masa zacznie tężeć.
  • 3. Zimny budyń śliwkowy, crunchy i śmietanę dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 22 cm. Chłodzimy aż masa stężeje.
  • 4. Mleko czekoladowe łączymy z 3,5 łyżeczkami rozpuszczonej żelatyny, czekamy aż zacznie tężeć i wykładamy na tort.
  • 5. Śliwki kroimy w kosteczkę i układamy na stężałym mleku czekoladowym. Polewę topimy i polewamy nią górę tortu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować