Tort śliwkowy crunchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki gotujemy z cukrem waniliowym, budynie rozprowadzamy w odrobinie soku ze śliwek i zagęszczamy nimi gotujące się owoce. Studzimy.
2.Śmietanę mieszamy z 2 łyżkami cukru pudru. 6 łyżeczek żelatyny rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i łączymy ze śmietaną, delikatnie by nie powstały grudki. Odstawiamy do lodówki do momentu aż masa zacznie tężeć.
3.Zimny budyń śliwkowy, crunchy i śmietanę dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 22 cm. Chłodzimy aż masa stężeje.
4.Mleko czekoladowe łączymy z 3,5 łyżeczkami rozpuszczonej żelatyny, czekamy aż zacznie tężeć i wykładamy na tort.
5.Śliwki kroimy w kosteczkę i układamy na stężałym mleku czekoladowym. Polewę topimy i polewamy nią górę tortu.
Komentarze