Tort serce na Dzień Mamy na zielonym biszkopcie

0 (0 ocen)

Każda mama zasługuje na coś pysznego od serca w dniu swojego święta. Wykorzystałam zakupioną dawno temu foremkę i upiekłam zielone biszkopty, dodając po raz pierwszy herbatę matcha jako naturalny barwnik. Biszkopt świetnie komponował się z leciutkim kremem i kwaskowatymi owocami.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 średnich jajek
    3/4 szklanki mąki tortowej (100 gram)
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej ( 40 gram)
    3/4 szklanki cukru (150 gram)
    3 łyżeczki herbaty matcha
    Krem:
    100 gram serka mascarpone
    500 ml śmietanki 36%
    3 łyżki cukru pudru
    Ponadto:
    pół szklanki syropu z brzoskwiń z puszki (lub domowych) do nasączone blatów
    200 gram drobno pokrojonych brzoskwiń
    ok.500 gram truskawek
    50 gram płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Kremówka Desery Biszkopty

Tort serce na dzień mamy na zielonym biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort serce na Dzień Mamy na zielonym biszkopcie
KasiaKitek 1. Biszkopty: składniki na biszkopt dzielimy na 3 części aby upiec 3 biszkoptowe serca. Każdą część przygotowujemy następująco: białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Kolejno cały czas ubijając dodajemy po łyżce cukier, następnie dodajemy po 1 żółtku a na koniec ubijania przesiewamy łyżeczkę herbaty. Jak już masa jajeczna jest gotowa przesiewamy do niej mąki i mieszamy masę szpatułką. Formę wykładamy papierem tylko na dnie, boki smarujemy masłem. Pieczemy 10 minut w temperaturze 170 stopni a po wyjęciu upuszczamy blaszkę na podłogę z wysokości ok 40 cm. Możemy też upiec jeden duży biszkopt w kwadratowej foremce, wyciąć z niego serce i przekroić na 3 blaty.
  • 2. Krem: do misy miksera wlewamy śmietankę, mascarpone i cukier puder. Ubijamy do sztywności. Dzielimy krem na 3 części. Do jednej wkładamy pokrojone w kosteczkę truskamwki, do drugiej pokrojone w kosteczkę brzoskwinie a trzecią część pozostawiamy na posmarowanie tortu.
  • 3. Syrop z brzoskwiń dzielimy na 3 częśći, każdą z nich nasączamy blat
  • 4. Skadamy torcki: na pierwszy blat wykładamy masę z truskawkami, na drugi masę z brzoskwiniami a na koniec przykrywamy ostatnim blatem. Tort smarujemy pozostałym kremem. Dekorujemy truskawkami a boki obsypujemy płatkami migdałów.Wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Porady

Wymiary serduszka ok 20x21cm. Herbatę matcha można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, herbaciarniach oraz na allegro. Inspiracją do zrobienia tortu były mojewypieki.com

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować