Tort Rafaello

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Tort zrobiłam na 3 urodziny mojego synka Marcelka. Radości nie było końca.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jajek
    1,5 szkl. mąki pszennej
    0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
    ¾ szkl. cukru
    szczypta soli
    ¼ szkl. gorącej wody

    Poncz:
    0,5 l przegotowanej, wystudzonej wody
    2 łyżki cukru
    sok wyciśnięty z 1 cytryny

    Masa kokosowa:
    2 galaretki cytrynowe
    0,5 l gorącej wody
    2 białe czekolady
    20 dag wiórków kokosowych
    660 ml śmietany 30%

    Bita śmietana do posmarowania wierzchu i rozetek:
    330 ml śmietany 30%
    1 łyżka cukru pudru
    1 galaretka cytrynowa
    ¾ szkl. gorącej wody

    Dodatkowo:
    2 paczki rurek z nadzieniem czekoladowym
    perełki cukrowe
    opłatek
    wstążka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Mąki wymieszać. Oddzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier w 2 rzutach. Ubijać jeszcze przez chwilę, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Do żółtek dodać gorącą wodę, wymieszać. Masę żółtkową powoli wlewać do piany z białek, ciągle miksując na najwolniejszych obrotach. Mąkę przesiać przez sitko, dodać do piany. Delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do tortownicy (śr. 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C. Piec 40 minut. Ciasto wystudzić. Przekroić na 4 blaty.
  • 2. Poncz: Wodę wymieszać z sokiem cytrynowym i cukrem. Ponczem nasączyć wszystkie blaty.
  • 3. Masa kokosowa: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać połamaną czekoladę. Dokładnie wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Odstawić do stężenia. Śmietanę ubić na sztywno, dodać tężejącą galaretkę z czekoladą. Na koniec wsypać wiórki kokosowe. Wymieszać.
  • 4. Masą kokosową przełożyć nasączone blaty biszkoptowe. Posmarować też boki tortu. Obłożyć rurkami z nadzieniem czekoladowym. Obwiązać wstążką.
    Schłodzić.
  • 5. Bita śmietana: Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do stężenia. Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno. Dodać tężejącą galaretkę.
    Śmietaną posmarować wierzch tortu( połową). Ułożyć opłatek. Dokładnie docisnąć. Resztę śmietany przełożyć do rękawa. Wycisnąć ozdobne rozetki.
    Ozdobić je perełkami cukrowymi. Tort schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować