1.Biszkopt: Mąki wymieszać. Oddzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier w 2 rzutach. Ubijać jeszcze przez chwilę, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Do żółtek dodać gorącą wodę, wymieszać. Masę żółtkową powoli wlewać do piany z białek, ciągle miksując na najwolniejszych obrotach. Mąkę przesiać przez sitko, dodać do piany. Delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do tortownicy (śr. 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C. Piec 40 minut. Ciasto wystudzić. Przekroić na 4 blaty.
2.Poncz: Wodę wymieszać z sokiem cytrynowym i cukrem. Ponczem nasączyć wszystkie blaty.
3.Masa kokosowa: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać połamaną czekoladę. Dokładnie wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Odstawić do stężenia. Śmietanę ubić na sztywno, dodać tężejącą galaretkę z czekoladą. Na koniec wsypać wiórki kokosowe. Wymieszać.
4.Masą kokosową przełożyć nasączone blaty biszkoptowe. Posmarować też boki tortu. Obłożyć rurkami z nadzieniem czekoladowym. Obwiązać wstążką.
Schłodzić.
5.Bita śmietana: Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do stężenia. Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno. Dodać tężejącą galaretkę.
Śmietaną posmarować wierzch tortu( połową). Ułożyć opłatek. Dokładnie docisnąć. Resztę śmietany przełożyć do rękawa. Wycisnąć ozdobne rozetki.
Ozdobić je perełkami cukrowymi. Tort schłodzić.
Komentarze