Ten tort zrobiłam dzisiaj (26 lutego) dla mojego męża z okazji 26 lecia pożycia małżeńskiego. Jest smaczny i każdy może go upiec na inną rodzinną uroczystość. Polecam.
1.Całe jajka ucieramy z cukrami i margaryną. Dodajemy na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Na końcu dosypujemy kakao. Wszystkie składniki razem mieszamy. Okrągłą foremkę o wym. ok. 28 cm i foremkę w kształcie serca o szerokości ok. 20 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Masę wlewamy do foremek i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st. około 50 minut. Po ostudzeniu ciasta przekrajamy na cztery placki. Najpierw smarujemy 3/4 słoika konfitury okrągły, dolny placek. Na konfiturze rozsmarowujemy 3/4 kremu przygotowanego w/g przepisu na opakowaniu. Przykrywamy górnym plackiem. Na środku górnego placka smarujemy trochę kremu i przykładamy dolną część serca na którym smarujemy resztę konfitury i krem (trochę kremu zostawiamy do ustrojenia tortu). Przykładamy górną część serca. Lekko dociskamy. Polewamy polewą przygotowaną w/g przepisu na opakowaniu. Tort dekorujemy resztą kremu i dowolnymi ozdobami.
Komentarze