TORT PIĘTROWY

4.5 (151 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Ten tort zrobiłam dzisiaj (26 lutego) dla mojego męża z okazji 26 lecia pożycia małżeńskiego. Jest smaczny i każdy może go upiec na inną rodzinną uroczystość. Polecam.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Składniki :
    3 szklanki mąki
    1 i 1/2 szklanki cukru
    1 i 1/2 szklanki mleka
    3/4 kostki margaryny
    4 jajka
    6 łyżek ciemnego kakao
    proszek do pieczenia (15 g)
    cukier waniliowy

    1 krem do tortów ajerkoniakowy
    1 polewa mleczna
    1 słoik konfitury jagodowej
    dowolne ozdoby (perełki, posypka itd)
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort piętrowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort piętrowy 1. Całe jajka ucieramy z cukrami i margaryną. Dodajemy na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Na końcu dosypujemy kakao. Wszystkie składniki razem mieszamy. Okrągłą foremkę o wym. ok. 28 cm i foremkę w kształcie serca o szerokości ok. 20 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Masę wlewamy do foremek i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st. około 50 minut. Po ostudzeniu ciasta przekrajamy na cztery placki. Najpierw smarujemy 3/4 słoika konfitury okrągły, dolny placek. Na konfiturze rozsmarowujemy 3/4 kremu przygotowanego w/g przepisu na opakowaniu. Przykrywamy górnym plackiem. Na środku górnego placka smarujemy trochę kremu i przykładamy dolną część serca na którym smarujemy resztę konfitury i krem (trochę kremu zostawiamy do ustrojenia tortu). Przykładamy górną część serca. Lekko dociskamy. Polewamy polewą przygotowaną w/g przepisu na opakowaniu. Tort dekorujemy resztą kremu i dowolnymi ozdobami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować