Tort orzechowo – makowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt orzechowy: Białka ubijamy, dodajemy cukier, następnie żółtka. Do ubitej masy dodajemy wcześniej zmieszane ze sobą pozostałe składniki. Ciasto wylewamy to tortownicę o średnicy 26 cm. Pieczemy około 20 min w 180°C.
W ten sposób należy upiec dwie wkładki orzechowe.
2.Wkładka makowa: Mak sparzamy, studzimy i mielemy 2 razy. Margarynę ucieramy z cukrem, dodając po jednym żółtku. W dalszej kolejności dodajemy mak, miód, proszek, kakao, oleje. Na końcu całość mieszamy z pianą ubitą z białek. Pieczemy w tortownicy o średnicy 26 cm przez 30-40 min w 180°C.
To tortu należy upiec dwa takie blaty.
3.Masa: Część mleka gotujemy c cukrem. Pozostałe mieszamy z cukrem waniliowym, żółtkami, budyniami i mąkami. Gotujemy budyń studzimy.
Ucieramy masło, dodajemy budyń, a na końcu stopiona czekoladę ( ja czekoladę topię nad parą , ale można też w mikrofali). Do masy dodajemy alkohol.
Komentarze