Tort księżniczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z białek i cukru ubijamy pianę.
Do piany, ubijając, dodajemy po
jednym żółtku. Wsypujemy mąkę
z proszkiem i lekko mieszamy.
Wylewamy ciasto na wyłożoną
pergaminem kwadratową płaską blachę z piekarnika. Pieczemy
w 190 °C ok. 25 minut.
Gdy biszkopt ostygnie, wykrawamy
5 kółek, przykładając różnej
wielkości talerzyki (to będzie
spódnica). W najmniejszym kółku
wykrawamy otwór, by włożyć
korpus (bez nóżek) lalki bez
ubrania.
2.Masa do przełożenia: orzechy
mieszamy z cukrem, wrzucamy
na wrzące mleko, mieszamy,
studzimy. Margarynę ucieramy,
dodając po łyżce orzechów. Masą
przekładamy biszkopty.
3.Szklankę mleka gotujemy
z cukrami. W 1/2 szkl. mleka
rozpuszczamy obie mąki, wlewamy
do wrzącego mleka i gotujemy
budyń. Studzimy.
4.Ucieramy margarynę, dodając
po łyżce kremu i alkohol. Do
części masy można dodać barwnik
spożywczy lub kakao. Kremem
obkładamy „sukienkę”
z biszkoptów. Wkładamy lalkę,
luki uzupełniamy masą. Korpus
również ozdabiamy masą.
Komentarze