Tort kokosowo - malinowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Przepyszny delikatny , puszysty tort, prosty do wykonania z delikatnym kokosem i orzeźwiającą słodką maliną idealny na rocznice, rodzinne święto i niedzielne popołudnie. U nas gości na stole w każdą niedziele i święto, a przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenie.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    -5 jajek
    -3/4 szklanki drobnego cukru pudru
    -1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
    -3 łyżki mąki ziemniaczanej
    Masa kokosowa:
    -2 małe czerstwe bułeczki
    - 2 szklanki mleka
    -1 puszka mleczka kokosowego( można zastąpić zwykłym mlekiem)
    - 1/2 szklanki cukru
    - jeden cukier waniliowy
    - 100g wiórków kokosowych
    - 1 kostka masła
    - dżem z malin
    Masa malinowa:
    - 2 x śnieżka
    - 250 ml śmietanki 30 %
    - 3 łyżki soku malinowego
    - 50 g masła
    Poncz:
    szklanka przegotowanej delikatnie ciepłej wody
    -pół łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z połowy cytryny
    - 2 łyżki cukru
    - kieliszek czystej wódki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort kokosowo - malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać łyżka po łyżce cukier puder, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.Do masy wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki.Tortownicę o średnicy 23 - 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut. Po wystudzeniu przekroić na trzy blaty.
    2. Masa kokosowa: Masa: Bułeczki zalać 2 szklankami zimnego mleka i odstawić żeby zmiękły, następnie rozdrobnić widelcem. Pozostałą szklankę mleka lub puszkę mleczka kokosowego zagotować z cukrem, dodać przygotowane bułki, wiórki kokosowe i cukier waniliowy, gotować 5 minut. Odstawić masę do wystygnięcia.Masło utrzeć mikserem na puch, następnie dodawać po łyżce masy kokosowej. Ucierać do dokładnego połączenia się składników.
    3. Masa malinowa: do wysokiego naczynia wlać 250 ml słodkiej śmietanki , dodać 2 śnieżki i ubijać, po ubiciu śmietan dodać sok malinowy i jeszcze raz delikatnie wymieszać. W drugim naczyniu ubić masło i dodać do śmietan. Dokładnie ale delikatnie wymieszać.
    *Biszkopty nasączyć ponczem posmarować pierwszy blat dżemem malinowym i położyć część masy kokosowej, przykryć drugim blatem wyłożyć masę malinową, przykryć trzecim blatem , posmarować masą kokosową, przyozdobić masą malinową i posypać kokosem wierzch i boki tortu. Smacznego!

Porady

biszkopt warto upiec dzień wcześniej wtedy będzie łatwiej go przekroić, a masło wyjąć z lodówki parę godzin wcześniej żeby miało temperaturę pokojową wtedy będzie łatwiej je ubić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować