Tort kokosowo-malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleczko kokosowe wstawiamy do lodówki min. na 24 godziny.
2..Biszkopty mielimy na proszek, masło topimy. Kokos, masło i biszkopty łączymy razem i wyrabiamy na „mokry piasek”, całość przekładamy do tortownicy o średni. 26 cm i dokładnie ugniatamy. Chłodzimy.
3.Otwieramy puszkę mleka kokosowego i wyciągamy z niej gęstą białą śmietankę. Pozostały płyn mieszamy z mlekiem i gotujemy na nim budyń według przepisu z opakowania. Studzimy pod przykryciem by nie powstał kożuch. .
4..Kremówkę ubijamy na sztywno, żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody. Letni budyń delikatnie mieszamy z żelatynę, ubitą kremówką i białą kokosową śmietanką. Gotową masę przekładamy do tortownicy i chłodzimy.
5.Maliny miksujemy i dolewamy tyle wody, by uzyskać 450 ml. Zagotowujemy i rozpuszczamy w tym galaretkę. Studzimy, po czym wykładamy na masę budyniową. Ponownie chłodzimy. Dekorujemy.
Komentarze