Tort kokosowo - cytrynowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszny i orzeźwiający!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • BISZKOPT:

    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki maki ziemniaczanej
    1/2 szklanki mąki pszennej

    KREM:


    200 g wiórków kokosowych
    1 duży (400ml) jogurt grecki
    0,5 litra śmietany kremówki 30 %
    2 galaretki cytrynowe
    6 łyżek cukru pudru

    PONCZ:

    1/2 szklanki wrzątku
    sok z 1 dużej cytryny
    3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort kokosowo - cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić ze szczyptą soli, na sztywno, dodawać małymi porcjami cukier miksować, następnie żółtka, miksować. Na koniec wsypać przesiane obie mąki i lekko wymieszać z całością łyżką. Piec około 30 minut w 170 st.
    Wiórki zalać jogurtem na 30 minut; trochę zostawić do posypania wierzchu. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzącej wody. Schłodzoną z lodówki kremówkę ubić z cukrem na sztywno.
    Połączyć z tężejącą galaretką, na koniec dodać jogurt z wiórkami. Jeśli masa jest lekko za rzadka wstawić na chwilkę do lodówki zanim przełożymy na biszkopt.


    Zimny biszkopt należy przekroić na dwie części z tym, że ta dolna część placka może być grubsza od górnej. Naponczować dokładnie. Na spód ciasta rozlać większość masy kokosowo cytrynowej, zostawiając ok. 1/4 do posmarowania wierzchu. Przykryć kolejnym plackiem biszkoptowym, naponczować, smarować górę, pozostawioną masą i posypujemy wiórkami. Ciasto wstawić na parę godzin, by dobrze stężało.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować