Odwrócone ciasto z bananami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne, słodkie ciasto z dodatkiem karmelu.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • (na tortownicę 22cm)

    KARMEL:

    2 łyżki masła
    2/3 szklanki brązowego cukru


    CIASTO:

    4 banany
    sok z cytryny
    2 1/2 szklanki mąki pszennej
    120g miękkiego masła
    1 szklanka brązowego cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    2 jajka
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    1 kubeczek jogurtu bananowego (330ml)
    szczypta soli


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Odwrócone ciasto z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banany obrać, pokroić w grube, około 2cm plastry, skropić sokiem z cytryny, odstawić.

    KARMEL:
    W małym rondelku umieścić cukier i masło, stopić razem, gotować aż cukier się rozpuści. Wylać do tortownicy z wyłożonym dnem papierem do pieczenia. W karmelu ułożyć banany, jeden przy drugim tak, aby zapełniły całe dno.
  • 2. CIASTO:
    Masło utrzeć na puch z cukrami, dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Następnie przesiać do masy mąkę z proszkiem i sodą oraz solą, zmiksować. Na koniec wlać jogurt, dokładnie połączyć z masą.
    Ciasto wylać na banany z karmelem, piec w piekarniku rozgrzanym do 180'C przez 60 minut, do suchego patyczka (jeśli po 60 minutach będzie oblepiony surowym ciastem, należy przedłużyć pieczenie o 10 minut i znów sprawdzić patyczkiem).

    Po upieczeniu odstawić ciasto do lekkiego przestygnięcia, oddzielić nożem od ścianek tortownicy i przewrócić do góry dnem na paterę tak, aby banany z karmelem były na górze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować