Tort kawowo-orzechowy

4.5 (196 ocen)

  • 2 godz.

Orzechy, kawa, czekolada... z pewnością posmakuje wszystkim gościom ;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 6 jajek,
    - 6 łyżek cukru,
    - 4 łyżki mąki pszennej,
    - 20 dag mielonych orzechów,
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa kawowa:
    - 4 jajka,
    - 6 łyżek cukru pudru,
    - 300 g masła,
    - 100 g margaryny,
    - 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej,
    - 30 ml wody,
    - 2 łyżki spirytusu

    Poncz:
    - 1 łyżka kawy rozpuszczalnej,
    - 2 łyżki spirytusu,
    - 1 łyżka cukru,
    - 100 ml wody

    Dodatkowo:
    - płatki migdałowe,
    - polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort kawowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Z białek ubić sztywną pianę, następnie dodać cukier, żółtka i dalej ubijać. Przesianą mąkę, proszek i orzechy wymieszać, po czym połączyć z ubitymi jajkami. Przełożyć ciasto do formy (średnica 22 cm) posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec ok. 30 min w tepm. 160 stopni C.
  • 2. Masa kawowa:
    Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Jajka sparzyć we wrzątku, a następnie ubić z cukrem na sztywno(na parze). Masło i margarynę ubić w osobnym naczyniu, a gdy powstanie puszysta masa, dodawać po łyżce masy jajecznej. Na końcu wlać rozpuszczoną kawę, a następnie spirytus.
  • 3. Poncz:
    Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, następnie dodać cukier, spirytus i dokładnie wymieszać.

Porady

Więcej moich przepisów na http://margaretscookies.blogspot.com/

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kawowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować