Dzisiaj zamieszczę przepis na tort jogurtowy , prostokątny, niezawodny smak i wygląd. Ten placek - o! przepraszam , tort tort zawsze wywołuje podziw i poruszenie towarzystwa ...
30 min
Składniki:
Przepis na ciasto (1 placek): 4 białka ubić dodając po kolei 4 żółtka
Następnie ubijając nadal dodać cztery kopiaste łyżki cukru kryształu,
i płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. 4 łyżki mąki pszennej wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Upiec drugi placek i naponczować
sokiem pomarańczowym z kartonika lub świeżym.
Masa jogurtowa: 2 duże 400 g jogurty naturalne
3małe serki homogenizowane
1szklanka cukru pudru
8 płaskich łyżeczek żelatyny
Pół szklanki zimnego mleka
2szklanki ubitej na sztywno śmietany tortowej
1puszka pokrojonych brzoskwiń
Tort jogurtowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec dwa biszkopty w blaszce 35 * 25 cm
-Żelatynę wsypać do mleka niech napęcznieje,
Resztę składników dać do dużej miski wymieszać mikserem
dodać pokrojone brzoskwinie i śmietanę i powoli wlewać
rozpuszczoną nad palnikiem gazowym żelatynę (nie gotować!)
i lekko równomiernie wmieszać w masę.Masę wylać na biszkopt
umieszczony w wysokiej szarlotkowej blaszce, przykryć drugim
naponczowanym biszkoptem. Dać do lodówki niech zastygnie.
Ciasto dobrze okroić wkoło, przyłożyć na wierzch dużą tacę,
Odwrócić blachę i ciasto gotowe będzie do dekoracji.
Dodatki: śmietana kremowa ubita plus jakieś owoce .
Komentarze