Tort jogurtowy

0 (0 ocen)

W sam raz na upalne dni, orzeźwia i jest pełen witamin i wapnia.

Składniki:

  • Tortownica 26 cm

    Biszkopt:
    3 jajka
    3 kopiaste łyżki cukru
    3 kopiaste łyżki mąki tortowej
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa jogurtowa:
    1/2 kg truskawek
    200 g cukru
    2 jogurty naturalne (po 400 g)
    3 łyżki żelatyny

    Wierzch:
    2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 400 ml wody
    truskawki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Galaretki

Tort jogurtowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników upiec cienki biszkopt, wystudzić.
    Truskawki zmiksować z cukrem. Żelatynę wymieszać z 1/2 szklanki letniej wody, wstawić do większego naczynia z gorącą wodą i poczekać, aż się całkowicie rozpuści.
    Do blendera wlać jogurt i zmiksować, dodać truskawki, a na końcu żelatynę.
    Wstawić na chwilę do lodówki, gdy zacznie tężeć wylać na biszkopt.
    Schłodzić w lodówce, na wierzch położyć truskawki pokrojone w plastry i zalać tężejącą galaretką.

Porady

Do ciasta można użyć gotowych biszkoptów. Używając jogurtu 0 % obniżymy kaloryczność deseru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować