Tort sernikowo jogurtowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Tortownicę 26 cm wyłożyć folią spożywczą.Ciastka rozgnieść na pył i dodać masło, połączyć. Włożyć do tortownicy, wyrównać i uklepać łyżką. Ciastka waflowe poukładać na boki tortownicy i włożyć do lodówki.
2.Zaczynamy robić masę jogurtową:
Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody, studzimy ma być zimna.Jogurt chwilę miksować , dodać galaretkę i wymieszać. Wylać delikatnie na ciasteczkowy spód, wyrównać i z powrotem włożyć do lodówki.
3.Masa serowa:
Żelatynę zalać w garnku mlekiem, podgrzewać do rozpuszczenia żelatyny. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i pod koniec dodać cukier puder.Serki homogenizowane wymieszać stopniowo wlewając żelatynę, połączyć. Dodać ubitą śmietanę i wymieszać łyżką. Przelać do tortownicy na zastygłą masę serową, wyrównać.
4.Po 2 godzinach a najlepiej przed samym podaniem tortu udekorować go i przewiązać wstążeczką. Smacznego :)
Komentarze