Tort imieninowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Deser przygotowany z okazji imienin taty. Tort wyszedł wspaniały, goście byli zachwyceni smakiem. Od teraz na każdą rodzinną uroczystość przygotowuję ten torcik .

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    7 jaj
    1 szklanka cukru
    1 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem:
    2 szklanki mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    5 żółtek
    pół szklanki cukru
    2 kostki masła roślinnego
    aromat cytrynowy
    Dodatkowo:
    słoiczek wiśni
    słoiczek dżemu porzeczkowego
    sok z cytryny
    pół szklanki wódki
    czekolada do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort imieninowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Żółtka oddzielamy do białek.Białka ubijamy na sztywną pianę, powoli dodajemy cukier. Po uzyskaniu gładkiej masy dodajemy żółtka, delikatnie mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy wymieszane mąki z proszkiem i łyżką delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy do wysokiego okrągłego naczynia może być garnek, który uprzednio wyłożyliśmy papierem śniadaniowym i odrobinę wysmarowaliśmy olejem. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 przez około 25 minut.
    Krem:
    Wlewamy do garnka 1 1/2 szklanki mleka i gotujemy z cukrem. W 1/2 szklance mleka mieszamy mąki oraz żółtka do uzyskania jednolitej konsystencji, którą wlewamy do gotującego się mleka, mieszamy cały czas. Budyń gotujemy jeszcze przez około 3 minuty ciągle mieszając po czym odstawiamy do wystygnięcia.
    Masło roślinne miksujemy dodając po łyżce zimnego budyniu. Krem ucieramy tak długo, aż powstanie gładka masa. Podczas ucierania dodajemy aromat cytrynowy i 25 gram wódki.
    Biszkopt kroimy na trzy części. Pierwszą część biszkoptu układamy na talerzu nasączamy wódką z sokiem z cytryny kładziemy 1/3 kremu. Na to układamy wiśnie i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Tą część biszkoptu również nasączamy, smarujemy dżemem i kładziemy połowę masy której nam zostało. Przykrawamy ostatnią częścią biszkoptu, którego także nasączamy, smarujemy cały tort resztą kremu i dekorujemy czekoladą.

Porady

Krem wychodzi smaczniejszy kiedy nie jest ucierany mikserem tylko "ręcznie". Biszkopt kroimy dopiero po ostygnięciu. Esy floresy z czekolady można wykonać samodzielnie rozpuszczając tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej, po czym umieścić czekoladę w rękawie kuchennym i na papierze śniadaniowym rysować dowolne wzory. Gotowe wzory włożyć do lodówki aby czekolada zamarzła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować