Tort elza z krainy lodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. BISZKOPT:
1.Białka miksuję ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodaje cukier i dalej miksuję.
2.Do piany z białek, dodaję po jednym żółtku i miksuję do połączenia.
3.Następnie do masy przesiewam mąki z proszkiem do pieczenia. Całość mieszam łyżką.
4.Na koniec wlewamy olej i delikatnie mieszamy.
5.Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26cm, wyłożonej na dnie papierem, a boki posmarowane margaryną.
2.KREM:
1.Do 2 szklanek mleka wsypujemy zawartość torebek (krem do tortów).
2.Miksujemy około 3min.
3. Następnie dodajemy 16g masła i miksujemy.
3.PONCZ:
1.Do szklanki wody wyciskamy sok z połowy cytryny i wsypujemy łyżkę cukru pudru. Dokładnie mieszamy.
4.KREM MAŚLANY:
1.Masło zmiksować z cukrem pudrem
2. Odkładamy do mniejszej miseczki trochę kremu
3.Do reszty kremu dodać niebieski barwnik i dokładnie wymieszać
5.PRZEŁOŻENIE:
Biszkopt dzielimy na trzy części. Pierwszy blat układamy na paterze i nasączamy ponczem. Smarujemy cienko dżemem, następnie nakładamy połowę kremu wymieszanego z jagodami . Nakładamy kolejny biszkopt, nasączamy, smarujemy cienko dżemem i nakładamy resztę kremu wymieszanego z pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami. Przykrywamy tort ostatnim biszkoptem. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem maślanym i schładzamy trochę w lodówce.
Na wierzch kładziemy opłatek z Elzą i delikatnie gładzimy. Boki tortu możemy obsypać wiórkami z opłatka. Na górze tortu robimy wokół opłatka duże kulki z kremu. Na koniec z jasnego kremu zaplatamy szprycą warkocz Elzy
Komentarze