Tort Elza z Krainy Lodu

4.47 (199 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort który zachwyci każdą miłośniczkę Elzy. Ja zrobiłam ten tort na urodziny córci, była zachwycona!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -6 jaj
    -szklanka cukru
    -1 szklanka mąki pszennej
    -1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -1,5 łyżki oleju słonecznikowego
    -szczypta soli
    KREM:
    -2 śmietankowy kremy do tortów (CYKORIA)
    -2 szklanki mleka
    -160g masła
    -puszka brzoskwiń
    -niecała szklanka jagód (mogą być mrożone)
    PONCZ:
    -pół cytryny
    -szklanka wody
    -łyżka cukru pudru
    KREM MAŚLANY:
    -kostka masła
    -pół szklanki cukru pudru
    -niebieski barwnik w płynie
    DODATKOWO:
    -okrągły opłatek Elzy
    -coś na boki tortu np.wiórki opłatkowe niebieskie
Wystaw ocenę:

4.47 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort elza z krainy lodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. BISZKOPT:
    1.Białka miksuję ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodaje cukier i dalej miksuję.
    2.Do piany z białek, dodaję po jednym żółtku i miksuję do połączenia.
    3.Następnie do masy przesiewam mąki z proszkiem do pieczenia. Całość mieszam łyżką.
    4.Na koniec wlewamy olej i delikatnie mieszamy.
    5.Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26cm, wyłożonej na dnie papierem, a boki posmarowane margaryną.
  • 2. KREM:
    1.Do 2 szklanek mleka wsypujemy zawartość torebek (krem do tortów).
    2.Miksujemy około 3min.
    3. Następnie dodajemy 16g masła i miksujemy.
  • 3. PONCZ:
    1.Do szklanki wody wyciskamy sok z połowy cytryny i wsypujemy łyżkę cukru pudru. Dokładnie mieszamy.
  • 4. KREM MAŚLANY:
    1.Masło zmiksować z cukrem pudrem
    2. Odkładamy do mniejszej miseczki trochę kremu
    3.Do reszty kremu dodać niebieski barwnik i dokładnie wymieszać
  • 5. PRZEŁOŻENIE:
    Biszkopt dzielimy na trzy części. Pierwszy blat układamy na paterze i nasączamy ponczem. Smarujemy cienko dżemem, następnie nakładamy połowę kremu wymieszanego z jagodami . Nakładamy kolejny biszkopt, nasączamy, smarujemy cienko dżemem i nakładamy resztę kremu wymieszanego z pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami. Przykrywamy tort ostatnim biszkoptem. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem maślanym i schładzamy trochę w lodówce.
    Na wierzch kładziemy opłatek z Elzą i delikatnie gładzimy. Boki tortu możemy obsypać wiórkami z opłatka. Na górze tortu robimy wokół opłatka duże kulki z kremu. Na koniec z jasnego kremu zaplatamy szprycą warkocz Elzy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować