Amerykańskie pankejki

4.5 (194 ocen)

  • 25 min

Pyszne, puszyste amerykańskie odpowiedniki naszych naleśników. Można podawać z syropem klonowym lub owocami.

  • 25 min

Składniki:

  • -3 szklanki mąki (z lekką górką)
    -2 łyżeczki sody oczyszczonej
    -1 łyżka proszku do pieczenia
    -2 łyżki płynnego miodu
    -1/4 szklanki oleju
    -3 szklanki maślanki
    -4 jajka
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery

Amerykańskie pankejki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wsypać do miski, dodać roztrzepane jajka. Wymieszać wszystko trzepaczką, niezbyt długo, tak żeby składniki się połączyły. Ciasto nie musi być idealnie gładkie, może mieć małe grudki.
  • 2. Ciasto najlepiej na kilka godzin odstawić do lodówki, ale jeśli nie mamy czasu to wystarczy chociaż na 15 minut.
  • 3. Smażyć najlepiej na maśle, ale może być również na odrobinie oleju, na średnim ogniu. Smażyć placuszki wielkości około 15cm średnicy. Przewracać gdy na powierzchni pojawią się bąbelki. Placuszki powinny mieć złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować