Pyszny, lekki i wiosenny, a zarazem prosty i szybki do wykonania. Czekolada i truskawki pasują do siebie idealnie, a w towarzystwie bitej śmietany smakują wyśmienicie.
Tort czekoladowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto czekoladowe
• Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier waniliowy i ubijać dalej, dodawać po jednym żółtku i na koniec kakao.
• Wsypywać mąkę na przemian z mlekiem i olejem, delikatnie ubić na gładką masę dodając resztę składników.
• Piekarnik nagrzać do 170 st.C.
• Ciasto wylać do małej tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut.
• Sprawdzić patyczkiem - jeśli ciasto będzie mokre, to piec jeszcze 5 minut.
• Wystudzony krążek przeciąć na dwa blaty. Nie nasączać.
2.Bita śmietana
• Do mocno schłodzonej śmietany dodać cukier puder i ubić na sztywno. Należy uważać, aby nie przebić śmietany, bo powstanie masło. Najlepiej stać podczas ubijania obok i pilnować.
• Odłożyć do dekoracji najładniejsze truskawki, pozostałe pokroić na mniejsze kawałki i delikatnie wymieszać z ubitą śmietaną.
• Na jeden blat wyłożyć kremówkę z truskawkami i przykryć drugim blatem.
3.Polewa czekoladowa
• Masło rozpuścić podgrzewając, ale nie gotować.
• Dodać cukier, kakao, mleko i energicznie wymieszać.
• Wystudzić mieszając od czasu do czasu.
• Polewą polać torcik na wierzchu i udekorować truskawkami układając je na obwodzie.
• Delikatnie posypać wiórkami kokosowymi.
• Przed podaniem torcik schłodzić w lodówce.
Komentarze