Tort czekoladowy z masą z wiśniami

4.5 (158 ocen)

  • 30 min

Idealny na deser lub przyjęcie urodzinowe

  • 30 min

Składniki:

  • Biszkopt: (składniki na 1 krążek)
    5 jajek
    5 łyżek mąki
    5 łyżek cukru kryształu
    1 kopiata łyżka kakao
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    3 duże jajka
    3 kostki masła
    20 dag cukru kryształu
    1 słoik (0,5l ) wiśni w syropie
    3 łyżki kakao
    1 cukier waniliowy
    0,25 szkl mleka
    2-3 łyżki alkoholu

Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort czekoladowy z masą z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONANIE:
    Biszkopt: Białka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na sztywną pianę. Dodajemy żółtka. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i wsypać do piany. Piec w temp 180 stopni ok 30 minut.
    Upiec trzy biszkopty.
    Masa: Wiśnie odsączamy.Masło utrzeć na puszystą masę. Jajka ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić i dodać do utartego masła. Kakao sparzyć wrzącym mlekiem, wystudzić i wlać do masy. Dodać alkohol i wiśnie.
    Składanie tortu:
    Biszkopty naponczować, przełożyć masą. Wierzch polać polewą, można przybrać wg uznania:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować