Tort czekoladowy z kremem kawowym i bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Miękkie masło utrzeć z cukrem. Wymieszać z żółtkami, wsypać przesiane mąki z proszkiem oraz kakao. Dodać kilka posiekanych orzechów i rum. Białka ubić i połączyć z ciastem. Przełożyć do tortownicy. Piec 25 – 30 minut w temperaturze 180 stopni.
2.KREM: Jajka ubić z cukrem na parze, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dalej ubijać. Masło utrzeć, dodając po łyżce masę jajeczną. Na końcu dodać kawę i aromat. Ciasto przekroić na dwie części, jedną część nasączyć ponczem , posmarować kremem, położyć warstwę bezików i kremu. Przykryć drugim krążkiem ciasta i nasączyć ponczem.
3.DEKORACJA: Tabliczkę czekolady stopić z mlekiem i masłem. Gdy polewa zacznie gęstnieć, posmarować nią tort. Do boków przylepić połówki orzechów. Wierzch udekorować bezikami i cząstkami mandarynki.
Komentarze