Tort czekoladowy z bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić na parze z cukrem, dodać przesiana maę z kako i proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie pod koniec wlać stopione przestudzone masło. Dużą blachę 30x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i piec około 40 minut w 170 st. C. Po ostudzeniu wyrównać wierzch ciasta a ścinki drobno pokruszyć i odłożyć. Powstały biszkopt przekroić na 2 blaty, każdy nasączyć ponczem.
2.Na krem ubić kremówkę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i śmietan fixem na sztywno.
3.Ciasto przełożyć ubitą śmietaną, posmarować także boki i wierzch tortu. Posypać okruchami odłożonego placka.
4.Bezy: Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, całość ubijać jeszcze 10 minut, pod koniec wsypać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać szprycą kapelusze i trzonki grzybków. Piec około godziny w temp 130 st. C. Po ostudzeniu kapelusze i trzonki sklejać za pomocą rozpuszczonej białej czekolady. Bezowe grzybki ułożyć na cieście, oprószyć kakao. Poukładać maliny.
Porady
Zamiast bezowych grzybków tort możemy udekorować bzykłymi bezami.
Komentarze