Tort czekoladowo-orzechowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Ten torcik z czterolistną koniczynką na szczęście upiekłam mojemu synowi na 14 urodziny.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt czekoladowy:6 jajek
    7 łyżek cukru
    5 łyżek mąki
    3 łyżki kakao
    3 łyżki oleju
    3 łyżki wody
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    parę kropli olejku rumowego
    Biszkopt orzechowy:3 jajka
    6 łyżek cukru
    5 dag zmielonych orzechów włoskich
    2 kopiate łyżki maki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa czekoladowa:1/2 l mleka
    1 kostka masła
    1/2 szkl.cukru pudru
    3 łyżki kakao
    1 budyń czekoladowy
    parę kropli olejku rumowego
    poncz : mocna kawa osłodzona cukrem
    Dekoracja:biała masa cukrowaDr.oetkera ,odrobinę białego kremu na boki tortu i na rozetki na wierzch tortu,czterolistna zielona koniczyna z masy cukrowe,literki z imieniem z zielonej z masy cukrowej,czereśnie zielone koktajlowe,wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort czekoladowy Desery

Tort czekoladowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt czekoladowy:białka oddzielić od żółtek.Białka ubić na sztywno ,utrwalić cukrem i ciągle ubijając dodawać żółtka,olej,wodę,parę kropli aromatu rumowego.Mąkę,kakao,proszek do pieczenia przesiać razem i dokładnie wymieszać z ciastem.Do tortownicy średnicy 24 cm wyłożyć ciasto i upiec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach.Następnie wyjąć z formy,wystudzić i przekroić na 2 części.
    Biszkopt orzechowy:białka oddzielić od żółtek.Białka ubić na sztywno,utrwalić cukrem,następnie dosawać po 1 żółtku.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami.Wszystko delikatnie wymieszać razem.Wyłożyć ciasto do tortownicy średnicy 24 cm i upiec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach.Następnie wyjąć z formy,wystudzić.Masa:Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu.Wystudzić.Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem,dodawać po łyżce zimnego budyniu ,ciągle ucierając dodawać kakao a na końcu olejek rumowy.
    Biszkopty naponczować.
    Krążek czekoladowego biszkoptu posmarować 1/2 masy,przykryć biszkoptem orzechowym,posmarować pozostałą połową masy,przykryć biszkoptem czekoladowym.
    Boki i wierzch tortu posmarować cienko białym kremem.Boki tortu obsypać wiórkami kokosowymi.
    Podsypując przesianym cukrem pudrem rozwałkować cienko masę cukrową na grubość ok.4 mm.na kształt koła śr.24 cm.Na wierzch tortu umieścić przygotowaną masę cukrową.Z pozostałego białego kremu na wierzchu tortu robimy w koło ozdobne rozetki za pomocą szprycy.Na środku tortu umieszczamy napis z imieniem ,pod spodem napisu umieszczamy czterolistną koniczynkę.Rozetki na torcie ozdabiamy zielonymi czereśniami koktajlowymi.

Porady

Do tortu możemy użyć masy o dowolnym ulubionym smaku. Czterolistną koniczynę wykonujemy z zielonego lukru plastycznego Dr.Oetkera tam wraz z gotowym lukrem są wskazuwki jak ją wykonać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.91 (11 ocen)

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowo-orzechowy

To może cię zainteresować