Tort idealny na każdą okazję. Prosty w wykonaniu, a przede wszystkim pyszny. Często moja rodzina i znajomi mają okazję się nim delektować. Gorąco polecam.
Tort - biszkoptowa rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt - upiec dwa, najlepiej dzień wcześniej:
1.Białka oddzielić od żółtek (do osobnych misek). Białka miksować ze szczyptą soli na sztywną masę. Następnie dodawać do niej stopniowo cukier i cukier wanilinowy.
2.Do miski z żółtkami dodać ocet oraz proszek. Wymieszać łyżką. Przygotowaną w ten sposób już "wyrośniętą" masę dodać do białek i miksować na najniższych obrotach lub wymieszać łyżką.
3.Do przygotowanej masy dodać przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz budynie. Całość wymieszać. Na końcu dodać olej i wymieszać jeszcze raz.
4. Tortownicę o średnicy 30 cm posypać delikatnie bułką tartą. Wylać sporządzoną masę. Piec najpierw około 20 minut w temperaturze ok. 150 stopni. Następnie 20-25 minut w temperaturze ok. 175 stopni. Po upieczeniu niech ciasto pozostanie na chwilę w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Jeśli już biszkopt dobrze ostygnie zdrapać górną warstwę biszkoptu. a następnie przekroić biszkopt nitką na dwie równe części.
W ten sam sposób sporządzić drugi biszkopt. Mają wyjść 4 przekrojone biszkopty.
2.Z podanych składników przygotować poncz i delikatnie nakropić nim biszkopty.
3.W 3 osobnych miskach sporządzić kremy. 300 ml mleka ubić z zawartością opakowania. W szklance zalać łyżkę żelatyny odrobiną zimnego mleka. Gdy napęcznieje, dodać do niej odrobinę ciepłej wody i dodać do ubitej masy. W oddzielnym naczyniu utrzeć 100 g masła i dodać je również do masy. W ten sam sposób sporządzić każdą z mas. Opcjonalnie do kremu ajerkoniakowego można dodać ok 50 ml wódki. Masy można na chwilę wstawić do lodówki.
4.Na paterę do tortu wyłożyć 1 przekrojony biszkopt. Na niego wyłożyć dżem wiśniowy, a potem krem czekoladowy, ale niecały - zostawić trochę na przyozdobienie boków tortu. Na ten krem położyć następny biszkopt. Na niego krem ajerkoniakowy (ok. połowy). Na to kolejny biszkopt, krem waniliowy, również niecały, bo część będzie potrzebna na górę tortu do wykonania gwiazdek. Dalej kładziemy ostatni biszkopt i na niego resztę kremu ajerkoniakowego. Boki tortu smarujemy, najlepiej nożem resztą kremu czekoladowego.
5.Przystrojenie tortu. Wysmarowane kremem czekoladowym boki tortu obsypujemy wiórkami kokosowymi. Górę tortu ozdabiamy według uznania posypkami, migdałami oraz wiórkami kokosowymi. Na końcu do reszty masy waniliowej dodajemy ok. 50 dag utartego masła i miksujemy. W ten sposób przygotowaną masę wkładamy do maszynki do trojenia tortów. I robimy wkoło tortu gwiazdki.
Komentarze