Tort "Owocowa Rozkosz"

  • wyświetlono: 2177 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Tort : Owocowa Rozkosz" to wspaniałe połączenie smaku ananasa, truskawki przełamane smakiem aromatycznej kawy. Pyszności:)

anaid123
  • 250min

Składniki

Składniki na 1 biszkopt; (trzeba upiec 2 takie biszkopty)

5 jajek
10 dkg mąki ziemniaczanej
10 dkg mąki pszennej
20 dkg cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżeczek wody
2 łyżeczki octu
2 łyżki kakao

Składniki na masę ananasową;

1 puszka ananasów
4 żółtka
1 budyń śmietankowy
1 cukier waniliowy
2 kostki masła
10 dkg cukru pudru

Składniki na masę kawową:

3 jajka
1/2 szklanka cukru kryształu
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 kostka masła

Składniki na masę truskawkową:

2 szklanki mleka
1 mały budyń śmietankowy
1 szklanka zmiksowanych truskawek
3 łyżki cukru pudru
1 kostka masła

Poncz:
400 ml mocnej kawy
50 ml amaretto
2 cukry waniliowe

Dodatkowo:
1 litr śmietany kremówki 36 %
aromat pomarańczowy
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
owoce do dekoracji: maliny, truskawki, kiwi, brzoskwinie z puszki, borówka amerykańska, zielony winogron
ażurki z czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

Tort "Owocowa Rozkosz"

  • Przełożenie tortu1. Pieczemy 2 biszkopty (do drugiego biszkoptu dodajemy kakao). Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier, następnie żółtka ubijamy mikserem na pulchną masę dodajemy wodę z octem na końcu wsypujemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia Biszkopty pieczemy ok 20 minut w temp. 180 stopni, studzimy przekrawamy na pół. Wykonanie masy ananasowej; Z ananasów odlewamy sok do garnka dopełniamy go wodą tak aby wyszło 250 ml płynu dodajemy cukier waniliowy .żółtka budyń śmietankowy wszystko razem miksujemy wkładamy na ogień cały czas mieszając aż budyń zgęstnieje. Odstawiamy go do wystudzenia Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy cały czas miksując po łyżce budyniu Ananasy kroimy w drobną kostkę odsączamy na sitku i dodajemy na końcu da masy. Wykonanie masy kawowej: Całe jajka ubijamy z cukrem na parze na puszystą masę, dodajemy kawę i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia. Masło ucieramy na puch, partiami dodajemy przestudzoną masę kawową. Wykonanie masy truskawkowej: Budyń śmietankowy gotujemy w 2 szklankach mleka, studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch, partiami dodajemy budyń i na końcu zmiksowane truskawki. Przekładamy nasączone ponczem biszkopty masą kawową, ananasową oraz truskawkową
  • Pokrycie tortu śmietaną2. Śmietanę mocno schłodzoną ubijamy na sztywno z dodatkiem aromatu pomarańczowego. Za pomocą szprycy zdobimy cały tory śmietaną.
  • Układanie na torcie truskawek zamoczonych w czekoladzie3. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Truskawki przekrawamy na pół, zamaczając każda końcówkę w czekoladzie układamy je dookoła tortu.
  • Układanie owoców na torcie4. Na torcie układamy pozostałe owoce tworząc ładną kompozycję. Na koniec zdobimy ażurkami z czekolady.

Porady

Do wykonania wierzchu tortu można użyć wszystkich owoców sezonowych i tworzyć własne niepowtarzalne kompozycje

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakitortowocemasa truskawkowamasa kawowamasa ananasowatort owocowy

Komentarze

Podobne przepisy

Tort owocowy

Dodane przez: elzbietam

Tort owocowy

Wyśmienita uczta dla dzieci. Kusi...

image-07u47x0

Dodane przez: ania12345

Tort owocowy

Według mnie rozkosz dla podniebienia.

Tort Owocowy

Dodane przez: Asialuszcz

Tort owocowy

Wspaniały tort owocowy ja zrobiłam...

Tort

Dodane przez: Malinka88

Tort Truskawkowa Rozkosz

Bardzo truskawkowe i kremowe. Inspiracją...

Tort owocowy

Dodane przez: ankas

tort owocowy

Tort ten najczęściej gości na naszym...

Tort bakaliowo - owocowy

Dodane przez: Jaga85

Tort bakaliowo - owocowy

Tort doskonały na każdą okazje!...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE